“Операцію не можна робити, поки не набере вагу”: сестра морпіха Діанова розповіла про його стан після полону

Дата: 23 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

У російському полоні захисник Маріуполя, боєць 36 окремої бригади морської піхоти ЗСУ Михайло Діанов втратив понад 30% ваги, а стан його пораненої руки значно погіршився через відсутність належної медичної допомоги.

Про це розповіла у коментарі “УП. Життя” сестра звільненого полоненого Альона Лаврушко.

Михайло Діанов є одним зі звільнених з полону 21 вересня захисників Маріуполя. Його фото, зроблене пресофіцером “Азовсталі” Дмитром Козацьким (Орестом), відоме на весь світ.

Михайло Діанов боронив Маріуполь і був поранений у руку, однак після виходу з “Азовсталі” належної медичної допомоги у полоні не отримав. Михайла уже забрали з Чернігівщини, де проходив обмін полоненими. Наразі він перебуває у Київському військовому госпіталі.

За словами Альони Лаврушко, апарат Ілізарова з руки Михайла у полоні “витягнули без наркозу іржавими плоскогубцями”.

“Лікар у військовому госпіталі подивився. Наразі операцію проводити не будуть, найперше, що йому потрібно, – це набрати вагу. Це основне, тому що фізичний стан його не дозволяє зробити йому зараз операцію. Це може бути небезпечно для його здоров’я. Тому він зараз має поправлятися, набиратися сил”, – розповідає сестра бійця.

За її словами, після відновлення Михайлу мають прооперувати руку: у ній не вистачає 4 сантиметрів кістки:

“У нього є проблема з рукою, може бути загноєння. Далі потрібно зробити операцію, вставити пластину на кістку, тому що в нього не вистачає 4 сантиметрів кістки в руці й це все треба виправляти”.

Фото Михайла Діанова до поранення і полону.

Альона Лаврушко також розповіла про першу зустріч з братом після полону.

“Я навіть не знаю, як вам передати. Безмежно раді були бачити, суцільні обійми. На диво, сліз не було – була лише усмішка. У нього особливо. Він у нас надзвичайно позитивний, надзвичайно сильний духом, і це так само дуже допомагає. А ми біля нього можемо пускати сльози, коли він усміхається”, – каже вона.

Побутові речі та одяг Михайло має, але попереду тривале лікування.

“Кардіограма – хороша. Це вже плюс. Але вага… Коли людина втрачає 30% від своєї нормальної ваги, її ж треба набрати”, – додає Альона.

Нагадаємо, що внаслідок чергового обміну полоненими в Україну повернулись 215 військовослужбовців, зокрема захисників “Азовсталі”.

Звільнено 108 бійців полку “Азов” та інших формувань Національної гвардії України, а також військовослужбовців Сухопутних і Військово-Морських сил, територіальної оборони ЗСУ, Державної прикордонної служби, Національної поліції, працівників СБУ, Держспецслужби транспорту, Державної митної служби.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter