ООН знає про 161 місце несвободи, де росіяни тримають свавільно затриманих українців

Дата: 10 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Управління Верховного комісара ООН з прав людини встановило 161 місце несвободи, де утримуються свавільно затримані РФ громадяни України. 124 з них розташовані на окупованій Росією території України, зокрема п’ять – у Криму. 35 місць несвободи – слідчі ізолятори, виправні колонії та тимчасові наметові табори – розташовані в РФ. УВКПЛ також виявило дві “в’язниці” в Білорусі, які використовувалися росіянами як тимчасові або транзитні місця тримання під вартою. Здебільшого туди відвозили українців, яких затримали в північних регіонах України.

Про це йдеться у звіті “Про свавільні затримання цивільних осіб під час збройного нападу Російської Федерації на Україну” Управління Верховного комісара ООН з прав людини, який охоплює період з 24 лютого 2022 до 30 червня 2023 року.

Упродовж звітного періоду УВКПЛ задокументувало 221 випадок (206 чоловіків, 14 жінок та 1 хлопчик), коли особи, затримані у зв’язку з збройним конфліктом, були переміщені РФ в межах окупованої території або з окупованої території в Росію, у тому числі через Білорусь. Деякі з цих випадків можуть бути прирівняні до насильницького переміщення або депортації”, – йдеться у звіті

Моніторингова місія отримала достовірну та надійну інформацію про поводження з 178 цивільними затриманими (129 чоловіків, 42 жінки та 7 хлопчиків), які утримувалися Російською Федерацією протягом звітного періоду.

Так, 91% людей, які утримувались чи утримуються Російською Федерацією, розповіли про катування, жорстоке поводження та сексуальне насильство. У задокументованих випадках таке поводження застосовувалося, щоб змусити потерпілих зізнатися в наданні допомоги ЗСУ, примусити їх до співпраці з окупаційною владою або для залякування тих, хто мав проукраїнські погляди. У багатьох місцях умови тримання під вартою були настільки жахливими, що, згідно з міжнародним правом, могли кваліфікуватися як жорстоке поводження, а в деяких випадках – катування.

Також представники ООН глибоко занепокоєні стратою без належного судового розгляду 77 свавільно затриманих цивільних (72 чоловіків та 5 жінок). Одна людина померла внаслідок катувань. Їх усіх утримували під вартою в нелюдських умовах та відмовляли в наданні медичної допомоги.

УВКПЛ задокументувало 36 випадків сексуального насильства щодо 25 чоловіків і 11 жінок, скоєних представниками РФ під час свавільного затримання. Форми сексуального насильства включали зґвалтування, погрози зґвалтуванням потерпілих та їхніх близьких, ураження електричним струмом статевих органів або сосків, побиття геніталій, примусове роздягання та оголення, а також необґрунтовані обшуки з метою зняття одягу”, – йдеться у звіті ООН. 

Нагадаємо, з 24 лютого 2022 до 30 червня 2023 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 25 170 випадків загибелі або поранення цивільних осіб у 1 504 населених пунктах України. Так, 9 177 людей загинули й 15 993 дістали поранення.

Реальна кількість випадків загибелі або поранення цивільних осіб є значно більшою, оскільки багато повідомлень про ймовірні випадки загибелі або поранення цивільних осіб з деяких місць усе ще очікують підтвердження. До таких населених пунктів належать Маріуполь (Донецька область), Лисичанськ, Попасна та Сєвєродонецьк (Луганська область).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter