ООН: За майже рік повномасштабної війни в Україні загинули понад 8 тисяч цивільних

Дата: 22 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну призвело до загибелі щонайменше 8 006 та поранення 13 287 цивільних. 

Про це повідомили в ООН. 

Буча, квітень 2022 року. Фото: Wolfgang Schwan / Anadolu Agency

Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк висловив жаль із приводу людських втрат. 

“Наші дані – лише верхівка айсберга. Жертва цивільного населення нестерпна. Через брак електроенергії та води в холодні зимові місяці майже 18 мільйонів людей гостро потребують гуманітарної допомоги. Близько 14 мільйонів людей покинули свої домівки. Всі постраждали: від дуже молодих до дуже старих”, – каже Тюрк. 

Серед загиблих дорослих цивільних, стать яких вдалося встановити, чоловіки становили 61%, а жінки – 39,9%. Внаслідок російського вторгнення, за даними ООН, загинули також 487 дітей, а ще 954 отримали поранення. За даними Офісу генерального прокурора на 22 лютого цього року, загинула 461 дитина, а поранення отримали 926. 

В ООН кажуть, що більшість загиблих – жертви авіаударів та вибухової зброї великої зони дії, включно з артилерійськими снарядами, крилатими та балістичними ракетами.

Монітори зазначають, що здебільшого цивільні гинуть у своїх будинках або під час того, як намагаються задовольнити свої основні потреби, наприклад набрати води або купити їжу. 

“Серед них 67-річна Ольга, яка загинула внаслідок ракетного удару лише за кілька метрів від її квартири в Харкові, коли вона йшла купувати молоко наступного дня після початку війни. Сергій, чоловік років 60, стримував сльози, розповідаючи правозахисникам, як він бачив, як його шестирічна онука втратила ногу під час артилерійського обстрілу, коли 2 квітня прямо влучили в його будинок у селі під Херсоном”, – розповідають про жертв в ООН. 

Ще щонайменше 219 цивільних загинуло внаслідок мін та “вибухонебезпечних пережитків війни”, а 413 – отримали поранення. 

Зафіксували в ООН і 21 жертву серед цивільного населення в окупованому Росією Криму – шістьох загиблих та 15 поранених. 

Монітори мають інформацію й щодо 30 загиблих і 130 поранених на території Росії внаслідок російського вторгнення в Україну. Факти їхньої смерті не вносили до загальних цифр, бо монітори не мають досить підтверджувальних даних щодо цих інцидентів. 

“Ця безглузда війна прокотилася по всьому світу. Вищі ціни на продовольство та паливо в результаті призвели до поглиблення страждань у глобальному масштабі, особливо серед тих, хто вже був найуразливішим. Ця війна, яка є відвертим порушенням Статуту ООН і всього комплексу міжнародного права, створеного для захисту людей у ​​всьому світі, і її величезні людські втрати повинні припинитися зараз”, – підсумовує Тюрк. 

Нагадаємо, що, за даними Нацполіції, внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну загинуло 16 502 людини. Правоохоронці виявили 21 масове поховання на деокупованих територіях, з яких ексгумували 1033 тіла як цивільних, так і військових.

Імена та історії загиблих збирають у спеціальному віртуальному меморіалі, а щоранку о 9-й годині в Україні оголошують хвилину мовчання в пам’ять про них. 


Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так і по платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter