ООН: З лютого до серпня щодня в Україні гинуло шість цивільних, 20 – отримували поранення

Дата: 04 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Моніторингова місія з прав людини ООН встановила, що з 1 лютого до 31 липня 2023 року в Україні загинули щонайменше 1028 цивільних, 3593 – дістали поранення, серед них 249 дітей. Однак ці цифри не повні через відсутність доступу до певних територій та затримування в обробленні даних, зауважують експерти місії.

Переважна більшість потерпілих отримали поранення на підконтрольних Україні територіях. Майже 40% цивільних загинули далеко від лінії фронту.

Про це йдеться в 36-й доповіді Управління Верховного комісара з прав людини.

Запущені Росією ракети, дрони-камікадзе та здійснені авіаудари за пів року вбили щонайменше 262 цивільні особи та поранили 990 людей, йдеться в доповіді. Також ці удари завдали великої економічної та соціальної шкоди, призвели до суттєвих руйнувань цивільної інфраструктури та приватного житла.

Крім того, протягом липня 2023 року Росія вчинила 25 атак, що пошкодили чи повністю зруйнували об’єкти зернової промисловості. 

“Ці удари деструктивно впливають на джерела засобів до існування представників аграрного сектору, а також на права членів сільських та фермерських громад”, – наголосила Даніель Белль, голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, під час презентації доповіді.

Крім того, такі атаки ведуть до посилення нестабільності на світовому продовольчому ринку, йдеться у звіті моніторингової місії.

Спостерігачі відзначили також суттєвий вплив підриву Каховської ГЕС на екологію та життя громад у прилеглих районах. 

“Очікується, що інцидент матиме довгострокові наслідки для широкого кола прав людини, зокрема прав на здоров’я, воду та достатній рівень життя”, – зазначають представники місії в доповіді.

Міжнародні експерти наголосили на тому, що Росія систематично відмовляє спостерігачам та волонтерам у доступі до уражених територій, що ускладнює оцінювання реальних наслідків бойових дій та окупації.

Нагадаємо, експерти Комісії з розслідування порушень в Україні від Ради ООН з прав людини вважають, що обстріли Росією енергетичної інфраструктури України можуть становити злочини проти людяності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter