ООН вперше визнала право людини на чисте довкілля

Дата: 09 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Рада Організації Об’єднаних Націй з прав людини вперше визнала доступ до чистого та здорового навколишнього середовища базовим людським правом.

Про це повідомляє Reuters.

Фото: з відкритих джерел

Таке рішення Рада ООН прийняла 8 жовтня на 48-й сесії в Женеві.

За відповідну резолюцію проголосувала переважна більшість країн, попри критику з боку деяких країн, зокрема Сполучених Штатів та Великої Британії. Текст резолюції, запропонований Коста-Рікою, Мальдівами, Марокко, Словенією та Швейцарією, був ухвалений 43 голосами “за” та 4 утрималися від Росії, Індії, Китаю та Японії.

Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет назвала три загрози планетарного масштабу: зміна клімату, забруднення навколишнього середовища і руйнування природи.

Вона вважає, що це найсерйозніші сучасні проблеми у сфері прав людини.

За її словами, необхідні сміливі кроки, спрямовані на те, щоб резолюція про право на здорове навколишнє середовище стала трампліном для просування новаторської економічної, соціальної та екологічної політики, яка буде спрямована на захист людей і природи.

Це має потенціал, що може змінити життя у світі, де глобальна екологічна криза щороку спричиняє понад 9 мільйонів передчасних смертей“, наголосив Девід Бойд, спеціальний доповідач ООН з прав людини та навколишнього середовища, назвавши це рішення “історичним проривом”.

За даними експертів ООН, забруднення природи, викликане тими ж моделями нестійкого споживання і виробництва, що і зміна клімату, є причиною приблизно кожного шостого випадку передчасної смерті на планеті.

За даними Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП), близько 92% населення планети проживає в місцях, де рівень забруднення повітря перевищує норми, встановлені Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Від наслідків забруднення щороку помирають 7 млн осіб. При цьому третина країн світу не мають нормативних актів, що визначають стандарти якості повітря.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter