ООН: Унаслідок повномасштабного російського вторгнення загинули щонайменше 6 884 цивільних

Дата: 28 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Від 24 лютого до 26 грудня внаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україні загинули щонайменше 6 884 цивільних. 

Такі дані Управління Верховного комісара ООН з прав людини. 

Ілюстраційне зображення. Фото: NYTIMES

Серед убитих 2719 чоловіків, 1832 жінки, 175 дівчат і 216 хлопчиків, а також 38 дітей і 1904 дорослих, стать яких поки невідома. 

Також ООН відомо про 10 947 поранених: 2364 чоловіків, 1709 жінок, 229 дівчат і 318 хлопчиків, а також 253 дитини та 6074 дорослих, стать яких поки невідома. 

Лише в грудні внаслідок дій російських військових загинули 165 українців, а поранення отримали ще понад пів тисячі. 

Більшість зареєстрованих втрат спричинили використання вибухової зброї з великою зоною дії, зокрема обстріли з важкої артилерії, реактивних систем залпового вогню, ракет і завдавання авіаударів.

УВКПЛ вважає, що фактичні цифри значно вищі, оскільки отримання інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, неможливе зараз, а багато фактів усе ще очікують підтвердження.

“Йдеться, наприклад, про Маріуполь, Ізюм, Лисичанськ, Попасну та Сєвєродонецьк, де є повідомлення про численні жертви серед мирного населення”, – додають в ООН. 

Нагадаємо, що дані українських правоохоронців щодо кількості загиблих унаслідок російського вторгнення набагато вищі. Так, станом на початок грудня росіяни вбили понад 9 тисяч українців, а поранили понад 6 тисяч. 

Щодня о 9-й ранку в Україні оголошують загальнонаціональну хвилину мовчання за загиблими, а їхні імена збирають у спеціальному віртуальному меморіалі. Долучитися до цього може кожен охочий.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter