Російські військові вже вбили в Україні понад 9 400 цивільних – МВС

Дата: 04 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

За даними Національної поліції, через дії російських військових з початку повномасштабного вторгнення загинуло понад 9 400 мирних жителів і ще близько 6 800 травмовані. Серед загиблих 461 дитина.

Про це сьогодні в ефірі всеукраїнського телемарафону “Єдині новини” розповів перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін.

Євгеній Єнін. Фото: фейсбук Євгеній Єнін

За його словами, ворог продовжує завдавати ударів по критичній інфраструктурі. Наразі відсутнє енергопостачання у 507 населених пунктах у восьми регіонах нашої держави. Найбільше страждають Харківщина, де знеструмлено 112 населених пунктів, Донеччина та Херсонщина – понад 90, Миколаївщина – 82, Запорізька область – 76, Луганська – 43.

Заступник міністра додав, що поліцейські фіксують нові і нові злочини ворога на звільнених українськими військами територіях, які ворог обстрілює найжорсткіше.

“Щойно росіяни втекли з Херсона, вони почали щодня обстрілювати мирних людей. Слідчими підрозділами Національної поліції на деокупованій території Херсонщини задокументовано вже близько 600 воєнних злочинів. На Харківщині, яку обстрілюють чи не найбільше, слідчими задокументовано 3 400 воєнних злочинів. Лише за минулу добу додався 41 факт. На деокупованій території Харківської області, вже виявлено близько 900 тіл, з них 700 – цивільні, понад 80 – військовослужбовці, понад 100 – військовослужбовці РФ. На Херсонщині виявлено 111 тіл, з них 75 – це цивільні особи”, – розповів перший заступник очільника МВС.

Він також повідомив, що поліція на Херсонщині в межах операції з виявлення колаборантів перевірила близько 13 тисяч осіб. З них затримали 161 людину за підозрою у причетності до співпраці з окупаційними військами, шпигунства чи колабораційної діяльності. Загалом за фактами співпраці населення з державою-спонсором тероризму розпочато понад 2 100 кримінальних проваджень.

“Наприклад, вчора поліцейськими Одеської області було викрито мешканця обласного центру 1981 року народження, який за допомогою телеграм-месенджера передавав ворогу інформацію та координати розташування укріплених позицій Збройних сил України. Злочинцю вже повідомлено про підозру та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою”, – зауважив Єнін.

Нагадаємо, за даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини з початку повномасштабного нападу Росії на Україну і до 27 листопада в Україні загинули 6655 цивільних осіб і 10368 були поранені.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter