ООН та ЄС стурбовані криміналізацією одностатевих стосунків в Іраку

Дата: 29 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Організація Обʼєднаних Націй та Європейський Союз заявили, що вони “стривожені” тим, що парламент Іраку схвалив законопроєкт про кримінальну відповідальність за одностатеві стосунки, який передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.

Про це пишуть Euronews та “Радіо Свобода”.

Фото: Nelson Antoine / Associated Press

Так, речниця офісу ООН із прав людини Равіна Шамдасані переконана, що такі рішення узаконюють упередження, наражають людей на злочини на ґрунті ненависті, жорстоке поводження з боку поліції, переслідування, залякування, шантаж і тортури.

Європейський Союз висловив стурбованість у нещодавній заяві після того, як іракський парламент ухвалив нове законодавство, спрямоване проти ЛГБТ-людей.

Управління зовнішніх звʼязків ЄС передбачає, що новий закон не лише суперечить Міжнародному пакту про громадянські та політичні права, який Ірак ратифікував 1971 року, а й порушує власну конституцію Іраку.

Раніше ZMINA писала, що напередодні в іракському парламенті ухвалили закон “про боротьбу з проституцією та гомосексуальністю”, який передбачає від 10 до 15 років ув’язнення за одностатеві стосунки. 

Зазначається, що кримінальна відповідальність також загрожує тим, хто “пропагує” гомосексуальність чи секс-роботу, їх можуть відправити за ґрати на сім років.

Окрім того, тепер від одного до трьох років в’язниці передбачається для тих, хто змінює свою “біологічну стать або навмисно одягається як жінка“.

Торік основні іракські партії посилили риторику проти прав ЛГБТ-людей. Під час протестів як керівних, так і опозиційних консервативних мусульманських сил часто спалювали веселкові прапори.

Наразі в більш ніж 60 країнах світу одностатевий секс є криміналізованим, водночас у більш ніж 130 країнах він є законним.

Нагадаємо, що в серпні минулого року офіційний регулятор ЗМІ в Іраку заборонив усім медіа та соціальним мережам, що працюють на території країни, використовувати терміни “гомосексуальність” і “гендер”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter