ООН: Росія створила атмосферу страху на окупованих територіях України

Дата: 21 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Росія навіяла атмосферу страху в окупованих регіонах України, грубо порушуючи міжнародне гуманітарне право, намагаючись зміцнити свій контроль. 

До таких висновків дійшла Моніторингова місія ООН у новій доповіді. 

Ілюстраційне зображення. Фото: historyroom.org

Автори доповіді поспілкувались з понад двома тисячами людей, щоб дійти висновку про атмосферу страху у російській окупації. Респонденти розповіли про переслідування, примус та знищення української ідентичності. 

“Дії Російської Федерації розірвали соціальну тканину спільнот і залишили окремих людей ізольованими, що призвело до глибоких і довготривалих наслідків для українського суспільства в цілому”, — заявив Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк.

Автори доповіді звертають увагу, що спершу російські війська репресують тих, кого підозрюють у проукраїнських поглядах, але надалі тиск розповсюджується на усе більшу кількість людей. Пригадали у звіті й про практики доносів. 

Звернули увагу в ООН й на примусову паспортизацію та тих, хто відмовляється від російського паспорта. Так, людей, які відмовились від російського громадянства, фактично ізолюють, відмовляючи, наприклад, у медичній допомозі. Українські правозахисники знають про не менше 15 таких випадків. 

Автори доповіді вкотре розкритикували українську владу за “надто широке та нечітке положення” Кримінального кодексу щодо колабораціонізму. 

“Такі судові переслідування трагічно призвели до того, що деякі люди стають жертвами двічі – спочатку під час російської окупації, а потім знову, коли їх переслідують за колабораціонізм”, – вважає Тюрк. 

В ООН закликали Росію негайно припинити збройний напад на Україну, а також відійти до міжнародно визнаних кордонів відповідно до відповідних резолюцій Генеральної Асамблеї ООН та міжнародного права.

Нагадаємо, що колишній президент Росії Дмитро Медведєв погрожує українцям в окупації, які “шкодять”, висиланням до трудових таборів у Сибір. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter