ООН підтвердила справжність відео обезголовлення військовополоненого та розстрілу військового після слів: “Слава Україні!”

Дата: 05 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Управління Верховного комісара ООН з прав людини задокументувало шість позасудових страт українських військовополонених, зокрема й підтвердило автентичність відео обезголовлення українського військового та відео розстрілу українського військового після його слів: “Слава Україні!”.

Про це йдеться у звіті організації, який охоплює період з 1 лютого до 31 липня 2023 року.

Загалом ООН задокументувала страту шести українських військовополонених, які сталися до 1 лютого 2023 року. Пізніше організація випадків страт не фіксувала. Також ООН не зафіксувала випадків страт російських військовополонених з боку України.

Серед зафіксованих у звіті є випадки страт, відео яких оприлюднили в мережі 6 березня та 11 квітня 2023 року відповідно. На першому відео російські військові застрелили українського військовополоненого після того, як він сказав: “Слава Україні!”.

На другому російський окупант обезголовив українського військового.

ООН каже, що має обґрунтовані підстави вважати, що обидва відеозаписи є автентичними та були зняті, швидше за все, до 1 лютого 2023 року.

Також у звіті зазначили, що у вересні 2022 року російський військовий застрелив українського військовополоненого, у якого була поранена нога. Це сталося після того, як той наступив на міну, – окупанти змушували його виконувати небезпечну роботу поблизу передової позиції.

Іншого українського військовополоненого застрелили, коли він відмовився виконувати таку роботу. Обоє полонених були на території Донецької області в серпні 2022 року. Протягом трьох місяців росіяни змушували їх носити важкі боєприпаси на російські передові позиції та забирати їх.

Військовополонені повідомили ООН, що щонайменше пʼятеро з них отримали поранення під час виконання цієї роботи.

Також після захоплення села Слобода Чернігівської області 9 березня 2022 року російські окупанти полонили двох українських військовослужбовців, які переховувалися в цивільній будівлі. 31 березня 2022 року їхні тіла знайшли з вогнепальними пораненнями.

Загалом із 56 українських військовослужбовців, опитаних Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини у звітний період, 51 розповів, що зазнавав катувань і жорстокого поводження.

Нагадаємо, що у столиці Грузії Тбілісі встановили пам’ятник Герою України Олександру Мацієвському, якого в грудні 2022 року на фронті стратили російські військові.

Мацієвського призвали на військову службу в березні 2022 року, а з кінця грудня він вважався зниклим безвісти поблизу населеного пункту Красна Гора в Донецькій області. СБУ встановила, що його розстріляли 30 грудня 2022 року. Росіяни зробили це за те, що військовий сказав: “Слава Україні”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter