ООН: 4,5 мільйона українців стали біженцями

Дата: 10 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Від початку російського вторгнення в Україну кількість людей, які були змушені поїхати в пошуках безпеки та захисту за кордон, сягнула 4 мільйонів 503 тисячі.

Про це свідчать дані Верховного комісара ООН у справах біженців.

Найбільше українців поїхали до Польщі – щонайменше 2,5 мільйона осіб. Ще на початку березня сейм країни ухвалив закон, згідно з яким українські біженці можуть отримати податковий номер PESEL, користуватись низкою соціальних виплат, а їх перебування у республіці може тривати 18 місяців. Цей термін можна буде продовжити на аналогічний період.

Українці у Польщі також мають право користуватись державними послугами, зокрема у сфері охорони здоров’я та освіти. Окрім цього, до кінця поточного року дозволили й не обмінювати водійські посвідчення українського зразка. 

Другою країною за кількістю біженців з України стала Румунія – туди виїхали 686 тисяч осіб. У країні відкрили щонайменше шість центрів для розміщення в Тіміші, Марамуреші, Сучаві, Джурджі, Тульчі та Бухаресті. 

Ще 419 тисяч українців виїхали до Угорщини, а 410 тисяч – до Молдови. 

Українські біженці у Польщі. Фото: Darek Delmanowicz/EPA-EFE

Згідно з даними ООН, ще 404 тисячі українців опинились у Росії: скільки з них поїхали туди самостійно, а скільки під примусом, невідомо. За даними Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, влада РФ депортувала щонайменше 400 тисяч українців. Російські посадовці називають депортацію “евакуацією” та говорять про 600 тисяч переміщених громадян України. 

Щонайменше 314 тисяч українців попрямували до Словаччини, а трохи більше ніж 19 тисяч – до Білорусі. 

Статистика щодо біженців, як нагадують в ООН, складається з різних джерел, переважно з даних, наданих органами влади з офіційних пунктів пропуску. Попри те, що дані ретельно перевіряють, цифри щодо деяких прибулих є приблизними, кажуть фахівці.  

“Право вільно пересуватися в межах Шенгенської зони означає, що в Європейському Союзі дуже мало прикордонного контролю. Таким чином, дані про прибуття в країни Шенгену (Угорщина, Польща, Словаччина), які межують з Україною, представляють лише дані про перетин кордону з цією країною, але за нашими оцінками, велика кількість людей переїхала в інші країни”, – зазначають в Управлінні Верховного комісара ООН у справах біженців.

До прикладу, у Німеччині влада каже, що зареєструвала майже 270 тисяч біженців з України від початку повномасштабного російського вторгнення. 

Нагадаємо, що, за даними ООН, приблизно чверть населення України змушена була залишити свої домівки через військове вторгнення Росії. Нині в Україні нараховують близько 900 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

Фотографія обкладинки: Belga

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter