Омбудсмен заборонила фірмі Мінфіну обробляти персональні дані громадян

Дата: 06 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська в межах своїх повноважень видала обов’язковий для виконання припис про припинення обробки персональних даних 150 тисяч осіб за договорами, укладеними між ТОВ “Дельта М Юкрейн” та ДП “Головний проектно-виробничий і сервісний центр комп’ютерних фінансових технологій” Міністерства фінансів України.

Як повідомляє прес-служба Уповноваженого, припис зроблено згідно з повноваженнями омбудсмана, передбаченими пунктом 5 частини першої статті 23 Закону України “Про захист персональних даних”.

У прес-службі додають, що припис зроблено з метою реагування на масштабне порушення, а саме – передачу персональних даних громадян Товариству з обмеженою відповідальністю “Дельта М Юкрейн”, які були зібрані державним органом, на підставі статей 22 та 23 Закону України “Про захист персональних даних” представниками Управління з питань захисту персональних даних Секретаріату Уповноваженого.  З  цього приводу було проведено позапланову перевірку ТОВ “Дельта М Юкрейн”.

За результатами перевірки було встановлено, що персональні дані громадян України, які були передані Держпідприємством “Головний проектно-виробничий і сервісний центр комп’ютерних фінансових технологій” ТОВ “Дельта М Юкрейн”, обробляються останнім всупереч вимогам Закону України “Про захист персональних даних”.

На адресу директора ТОВ “Дельта М Юкрейн” відправлено лист з додатками – актом перевірки додержання законодавства про захист персональних даних від 2 грудня 2016 року і приписом про усунення порушення вимог законодавства у сфері захисту персональних даних, виявленого під час перевірки від 2 грудня 2016 року.

Нагадаємо, наприкінці листопада Уповноважений Лутковська у офіційному зверненні просила прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана припинити порушення права на недоторканність приватного життя громадян, спричинене діями Міністерства фінансів України.

Мається на увазі ситуація, коли останнім часом внутрішньо переміщені особи почали отримувати дзвінки від ТОВ “Дельта М Юкрейн” на номери телефонів, які вони повідомляли органам соціального захисту при взятті їх на облік. Співробітники цієї компанії, посилаючись на ініціативу Мінфіну привітати їх із новорічними святами, просили уточнити місце перебування таких громадян та іншу конфіденційну інформацію, зокрема, стосовно року народження, реєстрації місця проживання на непідконтрольній території та місця фактичного проживання. При цьому, якщо абонент відмовлявся надати запитувану інформацію, йому повідомляли, що така відмова вплине на здійснення у подальшому соціальних виплат.

Валерія Лутковська назвала ситуацію, що склалася, “кричущим випадком порушення права значної кількості осіб на недоторканність приватного життя”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter