Омбудсман закликала не закривати один з найкращих в країні СІЗО

Дата: 18 Січня 2016
A+ A- Підписатися

Омбудсман Валерія Лутковська попросила прем’єр-міністра Арсенія Яценюка провести інвентаризацію умов життя засуджених та взятих під варту в Україні.

Реформа пенітенціарної системи має відбуватися без порушень прав ув’язнених, йдеться у спільній заяві омбудсмана та Української Гельсінської спілки з прав людини.

Зокрема Лутковська звертає увагу на розпорядження Кабінету Міністрів України від 7 жовтня 2015 р. № 1066-р, в якому йдеться про необхідність закриття Чернівецького СІЗО та перенесення деяких СІЗО за межі Києва, Львова, Одеси та Хмельницького.

“Умови тримання в Чернівецькому СІЗО є одними з найкращих у порівнянні з іншими подібними установами в Україні, в тому числі й з тими ж Київським, Львівським та Одеським слідчими ізоляторами. При цьому, наприклад, Дніпропетровський СІЗО, умови в якому є на порядок гіршими, ніж у Чернівецькому СІЗО, навіть не потрапив до переліку пріоритетних установ”, – йдеться в заяві.

При цьому правозахисники підтримують ідею будівництва нових установ, які відповідали б сучасним стандартам життя.

Однак автори звернення застерігають чиновників від закриття СІЗО до того, як будуть збудовані нові. За їхніми словами, зменшення кількості будівель порушуватиме права ув’язнених на справедливий суд (слідчі будуть змушені їздити до інших регіонів, що означатиме затягування слідства); на захист (адвокати не матимуть змоги часто відвідувати своїх підзахисних); на сімейне життя (родичі не зможуть часто їздити в інші регіони) та створюватиме передумови для жорстокого поводження.

Лутковська закликала Яценюка вивчити умови життя у пенітенціарних установах, розробити план будівництва нових закладів та забезпечити їхнє належне фінансування. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter