Омбудсман висловилася проти дискримінації вчителів за віком

Дата: 15 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

Омбудсман відреагувала на ініціативу Міністерства освіти і науки щодо укладання однорічних контрактів із вчителями-пенсіонерами.

Як зазначено у заяві Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, 6 жовтня перший заступник Міністра освіти і науки України Інна Совсун заявила про наміри міністерства в рамках реформи здійснити переведення на контракт вчителів, розпочавши із вчителів старшого (пенсійного) віку, які продовжують працювати. За її словами, з ними укладатимуться однорічні контракти, які буде продовжено, лише “якщо залишатимуться години, вільна ставка, потреба в додаткових викладачах“.

На думку омбудсмана, система, в якій вік людини матиме значення при визначенні умов праці та звільненні, свідчить про пряму дискримінацію за ознакою віку. Це порушує приписи Конституції України, норми чинного законодавства про працю, соціальний захист та засади запобігання та протидії дискримінації, а також міжнародні зобов’язання України.

“Окрім того, такий підхід не можна вважати пропорційним озвученій Інною Совсун меті – оновленню викладацького складу загальноосвітніх шкіл та забезпеченню викладання в школах людьми, “які можуть викладати по-новому“, – зазначено у заяві Уповноваженого.

Підкреслюється, що єдиною підставою для непродовження контракту з викладачем незалежно від віку можуть бути результати проходження незалежної сертифікації, яку мають запровадити після ухвалення нового Закону України “Про освіту”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter