Омбудсман пропонує створити в Раді комісію щодо своєї діяльності

Дата: 16 Червня 2015
A+ A- Підписатися

Обмудсман Валерія Лутковська через пропозиції народних депутатів щодо її звільнення закликає створити у Верховній Раді тимчасову комісію з вивчення її діяльності.

Як повідомляється на офіційному сайті Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, для відкритої і прозорої роботи комісії потрібно залучити до неї громадських активістів та правозахисників.

Зазначено, що останні кілька тижнів групою народних депутатів реалізується політичне замовлення, лунають безпідставні звинувачення та чиниться відвертий політичний тиск на інституцію Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Найчастіше використовується звинувачення про нібито бездіяльність під час Революції Гідності. При цьому не беруться до уваги численні заяви правозахисних організацій та громадських ініціатив Майдану щодо ефективності діяльності Уповноваженого та Спеціальна доповідь Уповноваженого про порушення прав і свобод людини у листопаді 2013 – лютому 2014 років. Доповідь було використано і Міжнародною дорадчою групою Ради Європи, створеною для розслідувань злочинів у листопаді 2013 – лютому 2014 років, і при зверненні до Гаазького Міжнародного кримінального суду щодо розслідування злочинів проти людяності під час Революції Гідності. Також у 2014 та 2015 роках представлено дві щорічні доповіді з питань захисту прав людини, а протягом 2014 року підготовано кілька спеціальних доповідей.

Омбудсман публічно закликає народних депутатів України створити Тимчасову спеціальну комісію Верховної Ради України, яка має дати об’єктивний висновок щодо діяльності Уповноваженого. Для відкритої та прозорої роботи комісії омбудсман закликає долучити до роботи представників громадянського суспільства та міжнародних організацій, які спеціалізуються на захисті прав людини в Україні, та зазначає, що готова надати комісії відповіді на всі питання.

Нагадаємо, омбудсман Валерія Лутковська раніше зверталася до голови Верховної Ради Володимира Гройсмана через ініціативу народних депутатів щодо усунення її з посади. Зазначено, що відповідну постанову зареєстровано одразу після надання парламенту Щорічної доповіді Уповноваженого про стан додержання прав і свобод людини за 2014 рік.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter