Омбудсман запропонував заснувати в Україні День національних спільнот і відзначати його 7 листопада

Дата: 10 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець запропонував запровадити 7 листопада День національних меншин. Цей день необхідний для відзначення прав етнічних громад, а також створення будинків для національних меншин і забезпечення фінансування державної програми захисту прав національних спільнот.

Про це Омбудсман заявив під час “Форуму національних меншин (спільнот) України: європейська перспектива, діалог, захист прав”, передає кореспондент УНН.

“Нам необхідно мати в Україні окремий день, коли ми б на державному рівні відзначали національні спільноти. Ми запропонували дату 7 листопада. Чому ця дата? Тому що це дата прийняття першого Універсалу Української Народної Республіки у 1917 році. Це фактично був перший документ першої незалежної української держави, де було прямо вказано, що українська держава повинна забезпечити права національних меншин в Україні”, – пояснив Лубінець.

Він зазначив, що в законі про захист прав національних меншин є норма щодо створення в Україні будинків національних меншин.

“Ми розпочали цю роботу. Я офіційно направив лист на голову Фонду Держмайна України, щоб у Києві було знайдено приміщення, де ми зможемо відкрити перший будинок національних спільнот в Україні”, – сказав Уповноважений.

Крім того, в Україні розробили державну програму та політики щодо захисту прав національних спільнот.

“Ми рухаємося у правильному напрямку, але є ще недоопрацювання. На мій погляд, державна програма, затверджена на рівні уряду, поки що не має виділеного фінансування, а без фінансування будь-яка державна програма може залишитися просто гарним документом без конкретних кроків”, – додав посадовець.

Крім того, на заході він представив Спеціальну доповідь щодо дотримання прав національних меншин (спільнот) та корінних народів в умовах збройної агресії РФ проти України за період з 24 лютого 2022 до 31 грудня 2023 року. Такий документ створили вперше, там міститься 75 рекомендацій для органів влади.

“Закликаю всі дотичні організації об’єднати зусилля для розбудови взаєморозуміння та співробітництва представників 130 національних меншин України і корінних народів України. Національні меншини (спільноти) України – це невід’ємна частина українського суспільства, і їхній внесок у розвиток нашої країни неможливо переоцінити”, – резюмував Лубінець. 

Нагадаємо, під час цього ж заходу премʼєр-міністр Денис Шмигаль розповів, що після отримання статусу кандидата на членство в ЄС Україна оновила законодавчу базу щодо національних меншин, яка тепер відповідає міжнародним стандартам у галузі прав людини. Також він розповів про створення Ради громадських обʼєднань національних спільнот України, яка стала “голосом” 18 національних меншин, що проживають в країні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter