За весь період збройного конфлікту на Донбасі загинули понад 150 дітей

Дата: 22 Січня 2022
A+ A- Підписатися

За даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини, за весь період збройного конфлікту на Донбасі загинули 152 дитини. У 2021 році постраждали 12 дітей: 4 дитини загинули та 8 – зазнали поранень.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Людмила Денісова. Джерело: фейсбук-сторінка омбудсманки

Збройний конфлікт, окупація територій змінюють життя дитини та залишаються раною на все життя. За даними Міністерства соціальної політики України, на кінець 2021 року такий статус отримали 77 033 дитини. З них левова частка 99,8% – отримала такий статус через психологічне насильство. Водночас окупаційні адміністрації на непідконтрольних Уряду України територіях Донецької і Луганської областей продовжують систематично та методично реалізовувати заходи щодо формування у населення спотвореного світогляду та проводять інформаційні кампанії, що чинять психологічний тиск на дітей та молодь“, – пише Денісова.

Наприклад, наприкінці 2021 року в Луганську організували конференцію з питань “патріотичного виховання” молоді. Окупанти також підписали стратегію про “популяризацію російської мови та культури”.

Таким чином, окупаційна влада РФ за підтримки представників російських навчальних закладів розробляють систему впровадження патріотичного навчання для примусового нав’язування хибного патріотизму, а також вживають рішучих дій щодо пропаганди ідей Русского мира та налаштування жителів ОРДЛО проти України“, – зазначила омбудсманка.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини наголосила, що за міжнародними нормами залучення дітей до збройних конфліктів заборонене. А до дітей, які були завербовані збройними силами та збройними групами, необхідно ставитися насамперед як до жертв порушень міжнародного права.

Нагадаємо, мілітаризація молоді триває і в окупованому Криму. Раніше про це повідомляли представники Міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW). 

Крім того, у 2021 році українські правозахисні організації заявили, що зібрали дані про “причетних до мілітаризації дітей” у Криму. Серед них щонайменше 12 осіб: від незаконних “міністрів освіти Криму” до вчителів шкіл, які булять дітей за невступ до мілітаристських формувань.

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter