Омбудсман вважає, що зможе потрапити в Оленівку вже після її деокупації ЗСУ

Дата: 28 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець вважає, що, найімовірніше, він потрапить в Оленівку вже після того, як її звільнять українські військові.

Про це він заявив в інтервʼю “Укрінформу”.

Фото з фейсбук-сторінки Дмитра Лубінця

“Найбільш імовірним є те, що наші Збройні сили звільнять Оленівку, як і решту наших територій, і після цього я, безумовно, приїду туди максимально швидко, як тільки вони мені це дозволять зробити, щоб усе зафіксувати”, заявив Лубінець.

За його словами, одразу після вбивства українських військових в Оленівці, він офіційно звернувся до Омбудсмана Російської Федерації Тетяни Москалькової, щоб йому надали можливість туди приїхати, або щоб це була спільна поїздка. 

“Це було зроблено, зокрема для того, щоб показати, що омбудсмани мають забезпечувати прозорість виконання гуманітарного міжнародного права, що ми боремося за захист прав громадян. Офіційна відповідь від неї по Оленівці була така, що мандат Омбудсмана Росії не поширюється на територію Донецької області, що там нібито є якась своя республіка, якийсь свій Омбудсман. І мені порадили звертатися до нього”, зазначив Лубінець.

Він уточнив, що українська влада продовжує роботу щодо того, щоб потрапити в Оленівку.

Окремо він висловив впевненість у тому, що хоч би як намагалися російські війська прибрати докази своїх злочинів у Оленівці, але повністю знищити їх зараз неможливо.

“Все одно ми все знайдемо. Ми й так знайшли достатньо, щоб робити висновки про те, що це була публічна страта наших військовослужбовців росіянами. Принаймні про це свідчать всі факти, які ми вже зібрали”, сказав він.

Водночас Лубінець зауважив, що Організація Об’єднаних Націй робить усе, щоб її місія для розслідування теракту потрапила в Оленівку.

“Ми це питання так само постійно обговорюємо. І я намагаюся від них побачити прагнення туди потрапити, як і від Міжнародного комітету Червоного Хреста. Принаймні за тією інформацією, яка в мене є, з боку ООН відбуваються певні процеси, і вони роблять все, щоб їхня місія туди приїхала”, сказав Омбудсман.

За його словами, учасники місії мали б поспілкуватися з пораненими полоненими, взяти на аналіз матеріали під час огляду приміщення, де стався теракт. Після цього на основі цих експертиз мав би вийти офіційний документ, який розглянули б на Генеральній Асамблеї ООН або на Радбезі ООН.

Нагадаємо, що українська влада вимагає від МКЧХ активних дій на захист прав людини, зокрема визнання того, що Росія не надає гарантій безпеки для поїздки комітету на тимчасово окуповану територію, тим самим перешкоджаючи зустрічі з українськими військовополоненими. 

Уповноважений Верховної Ради вважає, що МКЧХ має реагувати на те, що у сучасному світі у центрі Європи є концтабори  зафіксувати це і привернути увагу всього світу, публічно про це заявити. На його переконання, це абсолютно логічно і повністю відповідає мандату МКЧХ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter