Омбудсман розповіла сім’ям кримських політв’язнів про процес обміну з Росією

Дата: 30 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова провела особисту та онлайн-зустріч із сім’ями українських політв’язнів, незаконно утримуваних на території Росії і тимчасово анексованого Криму. 

Про це вона написала на своїй фейсбук-сторінці.

“Безумовно, їх найбільше турбувало, коли їхні рідні будуть удома. Повідомила, що процес переговорів про звільнення наших співгромадян триває. Надала вичерпну інформацію про особливості перебігу цього процесу. Водночас зазначила, що зараз необхідно налагодити комунікацію між рідними полонених Кремля і представниками офіційної української сторони, які безпосередньо залучені до процесу переговорів”, – написала вона.

Омбудсман обговорила із сім’ями питання надання державної правової допомоги для всіх громадян, яких незаконно утримує Росія.

“Запевнила, що зроблю все можливе, щоб такою допомогою був забезпечений кожен українець, який зараз перебуває в полоні”, – повідомила Людмила Денісова.

За її словами, є домовленість, щоб до робочої групи при Офісі президента України залучили також членів сімей українських політв’язнів.

Нагадаємо, 16 квітня відбувся черговий обмін утримуваними особами на Донбасі. Росія та Україна обміняли людей у районі пропускного пункту “Майорськ” під Горлівкою. Внаслідок цього обміну на контрольовану урядом територію повернулися 19 громадян України. Водночас в Офісі президента зазначили, що перемовини щодо звільнення ув’язнених українців у Криму та Росії тривають.

Раніше ZMINA повідомляла про флешмоб рідних кримських політв’язнів, яким вони просили президента України Володимира Зеленського не уникати їх і детальніше повідомляти про перебіг перемовин з Росією. 

За даними Омбудсмана Людмили Денісової, Росія незаконно утримує від 113 до 115 осіб. У списку Кримськотатарського ресурсного центру значаться 86 кримських політв’язнів. Такі ж цифри – у Кримській правозахисній групі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter