Омбудсман перевірить “Уклон” та “Убер” на дотримання мовного законодавства

Дата: 07 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь розпочав здійснення заходів державного контролю за застосуванням державної мови такими сервісами таксі, як “Убер” та “Уклон”.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці мовного омбудсмана.

Тарас Кремінь. Фото: Катерина Хорощак
“Протягом серпня ми отримали низку скарг від громадян України щодо порушення водіями цих сервісів вимог статті 30 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, яка передбачає за замовчуванням спілкування українською мовою у сфері обслуговування.

Нагадаю, що ця норма закону діє вже понад півтора року. Цього часу було цілком достатньо, щоб навчити водіїв елементарних фраз під час спілкування з пасажирами, організувати мовні курси, забезпечити розмовниками. Дико, коли водій вас не розуміє і нічого не може пояснити”, – зазначив Тарас Кремінь.

Уповноважений закликав громадян України, чиї мовні права на обслуговування державною мовою були порушені зазначеними чи іншими службами таксі, повідомити про це, заповнивши електронну форму.

“Свідоме ігнорування закону – це, вочевидь, особиста позиція окремих водіїв, які не задумуються над репутацією бізнесу, який здійснює свою діяльність. Тож наше оперативне втручання в кожну з таких ситуацій, де присутні ознаки порушення мовного закону, – захист права кожного громадянина України”, – підсумував Тарас Кремінь.

Нагадаємо, із 16 липня 2022 року за порушення мовного законодавства передбачається адміністративна відповідальність. Покаранням може бути попередження або штраф. Розмір штрафу становить від 3400 до 8500 грн, якщо порушення вчинено вперше. За повторне протягом року порушення накладатиметься штраф від 8500 до 11 900 грн.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter