Омбудсман: На контрольовану ЗСУ частину Курщини можуть пустити представників МКЧХ та ООН

Дата: 14 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

В Офісі президента провели нараду щодо ситуації на контрольованій ЗСУ частині Курської області РФ, на якій обговорили питання доступу представників МКЧХ, ООН та інших “неупереджених міжнародних організацій” у здійсненні гуманітарних заходів.  

Про це розповів Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець

Мешканці Суджі отримують гуманітарну допомогу віз ЗСУ. Скриншот відео ТСН

На зустрічі обговорювали серед іншого питання безпеки, гуманітарної допомоги цивільним, які лишилися на окупованих територіях, а також можливого створення військових комендатур. 

Лубінець зазначив, що українські військові в цілях самооборони, відповідно до статті 51 Статуту ООН, сформували “буферну (санітарну) зону” на території Курщини. Посадовець додав, що Україна має право не лише захищатися, а й повинна дотримуватися всіх міжнародних конвенцій та вимог міжнародного гуманітарного права.

Місто Суджа. Фото: вікімапія

“У “буферній зоні” повинно забезпечуватися постачання продовольства, медикаментів та інших необхідних цивільному населенню предметів”, – зазначив він. 

Точно не відомо, скільки цивільних росіян лишилося на територіях, контрольованих Україною. Російські посадовці оцінювали їхню кількість у кілька тисяч. Лише в місті Суджа, за російськими даними на 2024 рік, мешкало до 5 тисяч людей. 

Нагадаємо, що Україна офіційно заявила, що не планує анексувати територію Курської області РФ. 

Українські правники вже почали дискусію щодо дотримання Україною міжнародного права під час військових дій на території РФ. До прикладу, можете прочитати колонку правозахисника Сергія Зайця про те, як діяти українській владі, щоб дотриматися стандартів прав людини. 

Фотографія обкладинки: вікімапія 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter