Омбудсман: Чернігів на межі виживання

Дата: 22 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Унаслідок постійних обстрілів російських окупантів Чернігів опинився на межі можливостей для виживання.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Наслідки російського обстрілу в Чернігові. Фото: Reuters

Російські військові обстрілюють Чернігівщину та сам Чернігів від перших днів повномасштабного вторгнення. Околиці міста розбомблено повністю, а передмістя, за оцінкою Денісової, на 60%. З Чернігова вдалося поїхати половині містян, однак досі там залишаються близько 130 тисяч осіб, багато з яких хворі та немічні. 

Нині в місті немає світла, а газ є в тих, “кому пощастило”. Як зазначає Омбудсман, через відсутність електропостачання в Чернігові немає й води. 

“Снігу майже не залишилося, воду немає з чого топити, джерельних запасів не вистачає. Точніше, неможливо забезпечити логістику постачання через постійні обстріли. Наразі воду накачують за допомогою генераторів. Потім її адресно постачають у різні мікрорайони міста. Працівники водоканалу героїчно працюють під обстрілами, доставляють воду в мікрорайони міста та на об’єкти критичної інфраструктури – це лікарні, ТЕЦ та інше. Аби збільшити постачання води, місту потрібні додаткові баки”, – розповідає вона.

Тіла загиблих біля гуртожитку в Чернігові, який 17 березня обстріляли російські військові. Фото: ДСНС

Більшість чернігівців, які залишилися в місті, пристосувалися готувати їжу на багаттях у своїх дворах під постійними обстрілами.

Чоловік біля зруйнованого російськими військовими будинку в Чернігові. Фото: Agence France-Presse

Евакуюватися з Чернігова неможливо, адже окупанти замінували дороги. Ті, хто наважується поїхати, використовують стежки в лісах, якими поки до міста доставляють гуманітарну допомогу. 

“Після потепління на вулиці ці стежки розмиє. Місто залишиться в абсолютній блокаді”, – прогнозує Омбудсман. 

Житлові будинки палають на північному сході Чернігова. Фото: Maxar Technologies

За словами Денісової, дії російських окупантів є нічим іншим, як геноцидом українського народу, відповідно до Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду і покарання за нього. Також дії росіян є порушенням Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів.

Будівля готелю “Україна” в Чернігові після російського обстрілу. Фото: Sergiy Starodavniy / EPA-EFE

Уповноважена вже звернулася до Міжнародного комітету Червоного Хреста для допомоги у відкритті гуманітарних коридорів, щоб урятувати життя людей. Також вона закликала країни – члени НАТО закрити небо над Україною.

Нагадаємо, на початку березня російські окупанти в Чернігові скинули щонайменше вісім некерованих бомб, що впали на містян, які стояли в черзі за продуктами. Внаслідок цього загинули 47 людей. Цей напад, який в організації Amnesty International назвали безжальним і таким, що вражає свідомість, правозахисники кваліфікують як воєнний злочин.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter