Омбудсман: Будь-яка дискримінація та обмеження в правах невакцинованих порушують закон

Дата: 25 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Держава має наданий вибір кожному громадянину або вакцинуватися, або проходити регулярне тестування на коронавірус, або працювати дистанційно. Водночас будь-яка дискримінація та обмеження в правах осіб, які не вакцинувалися, є неприпустимими й прямо порушують норми Конституції. 

З відповідною заявою виступила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Фото: AFP

В Офісі Омбудсмана щеплення назвали найефективнішим засобом запобігання важкому перебігу коронавірусу, а тому ідею загальної вакцинації населення, особливо цільових груп, які підпадають під високий ризик інфікування, підтримали.

Водночас, як зазначила Денісова, реалізація наказу, яким визначили перелік професій, що підлягають обов’язковим щепленням, може призвести до порушення прав, зокрема, вчителів, працівників наукових установ та органів виконавчої влади. 

“Вакцинація… відповідно до чинного законодавства України, є добровільною для всіх груп населення та професійних груп, про що наголошено і в дорожній карті (з впровадження вакцини проти ковіду. – Ред.)”, – нагадала Омбудсман.

З листопада співробітників сфери освіти, які не матимуть щеплення проти коронавірусу, відсторонятимуть від роботи на період карантину без збереження заробітної плати.

Вимога щодо обов’язковості вакцинації, як пояснювали в МОЗ, уже міститься в чинному законодавстві, зокрема в статті 12 закону про захист від інфекційних хвороб. Вона передбачає, що представники окремих професій, діяльність яких може призвести до поширення інфекційних захворювань, підлягають обов’язковій вакцинації.

У цій же статті закону міститься норма про те, що “повнолітнім дієздатним громадянам профілактичні щеплення проводяться за їхньою згодою після надання об’єктивної інформації про щеплення, наслідки відмови від них та можливі поствакцинальні ускладнення”

Нагадаємо, що ЄСПЛ відмовився втрутитись у примусову вакцинацію медиків у Греції. Із 2 вересня тих з них, хто не щепився принаймні однією дозою, відправляють у неоплачувану відпустку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter