Омбудсман: бойовики змінили дані полоненого, щоб його не могли знайти

Дата: 18 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

В ОРДЛО окупанти незаконно утримують Станіслава Боранова українця, якому повністю змінили паспортні дані, аби ніхто не міг його ідентифікувати.

Про це в телеграмі повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Фото з відкритих джерел

35-річний Станіслав Васильович Боранов – незаконно утримується органами окупаційної адміністрації Російської Федерації на тимчасово окупованій території Донецької області у слідчому ізоляторі, який розташований на території Макіївської виправної колонії №97. Він значиться там як Божок Олександр Анатолійович (09.05.1985 р.н.). Йому повністю змінили прізвище, ім’я, по-батькові та дату народження, аби ніхто не міг його ідентифікувати. Станіслав поїхав з Сумщини на роботу до Києва і зник. Яким чином і чому він опинився на тимчасово окупованій території України його мати досі не знає. Аби встановити місцеперебування сина, знадобилося чимало часу. Дізнатися, де зараз перебуває Станіслав матері вдалося від колишнього полоненого, який разом з ним перебував в ув’язненні. У рідних немає жодного зв’язку зі Станіславом. Вони не бачили його більше 3 років. Єдине, що їм відомо про жорстоке катування, якого зазнав Станіслав на території секретної в’язниці м. Донецька “Ізоляція” (колишній донецький Арт-центр)“, – йдеться в повідомленні.

З рідними Станіслав розмовляв востаннє 31 серпня 2017 року. Про те, де знаходиться чоловік, стало відомо лише у 2020 році.

Органи окупаційної адміністрації Російської Федерації обвинувачують Станіслава у нібито “шпигунстві”.

Омбудсман звернулася до керівництва МКЧХ в Україні з проханням терміново відвідати Станіслава Боранова у слідчому ізоляторі на території Макіївської виправної колонії №97.

Координаторку від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотту Реландер Денісова попросила втрутитися особисто та сприяти наданню відповідної допомоги. 

Нагадаємо, що, за даними Омбудсмана, на території ОРДЛО бойовики досі утримують понад 200 українців. Минулого року відбувся лише один обмін, під час якого 20 полонених передали Україні, а 18 осіб, яких звинувачували в різних злочинах в Україні, передали проросійським бойовикам. Четверо з них відмовилися повертатися на окуповані території. 

До цього обмін відбувся в грудні 2019 року. Тоді на підконтрольну уряду територію повернулося 76 громадян, зокрема 12 військовослужбовців, які перебували в полоні бойовиків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter