Олігарху Ігорю Коломойському вручили підозру у шахрайстві і відмиванні грошей

Дата: 02 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Зранку 2 вересня, у суботу, правоохоронці вручили українському олігарху Ігорю Коломойському підозру за ст. 190 та 209 Кримінального кодексу України. Йому закидають шахрайство та легалізацію майна, отриманого шахрайським шляхом.

Про це повідомили в Службі безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

Коломойський – фактичний власник великої фінансово-промислової групи.

“Встановлено, що протягом 2013-2020 років Ігор Коломойський легалізував понад пів мільярда грн шляхом їх виводу за кордон, використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ”, – йдеться у повідомленні.

В Офісі генпрокурора уточнили, що за даними слідства, підозрюваний шахрайським шляхом заволодів грошовими коштами на суму понад 570 мільйонів гривень, а надалі легалізував незаконні грошові кошти.

Наразі тривають невідкладні слідчі та процесуальні дії. Коломойському вручили клопотання про обрання запобіжного заходу.

Коломойського та його бізнес-партнера Геннадія Боголюбова і раніше підозрювали у відмиванні мільярдів доларів з ПриватБанку (у 2016 році установу націоналізувала влада України).

За даними правоохоронців, Коломойський та Боголюбов завдяки відмитим коштам створили в США свою бізнес-імперію. Так, із 2008 до 2016 року вони отримали шахрайські позики та кредити, частину доходів від яких відмивали через рахунки підставних компаній у кіпрському офісі ПриватБанку, а вже потім переказували гроші на рахунки в США. 

У грудні 2020 року Коломойського та Боголюбова прокуратура США запідозрила у використанні незаконно привласнених коштів для купівлі нерухомості в трьох штатах на суму понад 60 млн доларів. Мін’юст США подав заяву про конфіскацію цього майна.

У березні 2021 року США запровадили санкції проти Ігоря Коломойського та членів його родини.

Нагадаємо, що у квітні минулого року есбівці затримали проросійського політика, лідера партії “ОПЗЖ” Віктора Медведчука. Його підозрювали у державній зраді та розграбуванні національних цінностей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter