Олену Бойко, яка називає себе “українською журналісткою”, засудили до двох років ув’язнення за сепаратизм

Дата: 01 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Галицький райсуд Львова оголосив вирок у справі Олени Бойко (Віщур), яка називає себе “українською журналісткою”: її визнали винною в зазіханні на територіальну цілісність України й засудили до двох років і трьох місяців позбавлення волі.

Про це повідомляє Zaxid.net.

Олена Бойко (Віщур). Джерело: radiosvoboda.org

Половину строку вона провела в СІЗО, тож, згідно із “законом Савченко” і Один день попереднього ув’язнення рахується як два дні позбавлення волі. вважається, що жінка відбула покарання.

Бойко виїхала до Росії в березні 2016 року. Брала участь у телеефірах і пропагандистських шоу в ролі експерта: критикувала владу України, висловлювала підтримку незаконним угрупованням бойовиків на Донбасі тощо.

До переїзду активно співпрацювала із сайтом сепаратистського руху “Галицький яструб”, на якому публікувалися матеріали антиукраїнського спрямування.

У грудні 2018 року Преображенський суд Москви визнав Бойко винною в порушенні правил перебування на території РФ. Її оштрафували на 5 тисяч рублів та в січні 2019 року видворили за межі країни.

Уже наступного дня жінку затримала СБУ та звинуватила в зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України. Спочатку її арештували без права внесення застави, але згодом змінили запобіжний захід. У березні 2020-го жінка вийшла із СІЗО, внісши заставу в 168 160 гривень. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що СБУ затримала та повідомила про підозру військово-політичному “експерту” з Києва Юрію Дудкін про причетність до підривної діяльності в інтересах російських спецслужб.

Чоловік був гостем російських пропагандистських шоу, зокрема “Время покажет”, а також поширював замовний контент агенції News Front. Дудкін виступав у ролі експерта також в ефірах нині заблокованих в Україні телеканалів ZIK та NewsOne.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter