Окупований Енергодар третій день без світла та води: люди палять багаття, щоб приготувати їжу

Дата: 09 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Енергодарі на Запоріжжі третій день немає централізованого водопостачання та електроенергії. 

Про це розповів мер міста Дмитро Орлов

Енергодар. Фото: Alex Belik

Відключення електроенергії та води у місті спричинили потужні обстріли 7 жовтня.

Наступного дня аварії вдалось ліквідувати, але черговий вибух залишив без світла та води вже не тільки енергодарців, але й мешканців навколишніх сіл. Ситуація з питною водою у регіоні погіршується з кожним днем. 

“Вже третю добу люди позбавлені можливості приготувати їжу. Вчора ввечері містяни розкладали багаття прямо біля будинків, щоб забезпечити себе хоч якимись гарячими стравами або напоями”, – розповідає Орлов. 

За словами мера, окупанти не займаються розв’язанням питання, адже здебільшого забезпечили себе генераторами. 

Україна неодноразово намагалась доставити до окупованого Енергодара гуманітарну допомогу, однак росіяни не пускають вантажі. Одна з перших новин щодо цього датується ще 9 березня. 

“Інформації про організацію точок видачі питної води та гарячого харчування по мікрорайонах міста не надходило”, – зазначив Орлов. 

Проблеми з харчами та ліками в Енергодарі почались одразу після того, як росіяни захопили місто 5 березня. Перший час влада, яка лишалась у місті, організовувала харчування для тих, хто цього потребує. Годували людей в шкільних їдальнях один раз на день.

Мешканці Енергодара у березні отримують рибу, яку безоплатно віддали містянам рибалки. Фото: телеграм-канал Дмитра Орлова

Також, щоб допомогти містянам, рибалки в Енергодарі декілька разів віддавали весь свій улов безплатно. Рибу розподіляли через голів ОСББ і старших будинків між малозабезпеченими родинами та самотніми літніми людьми. 

Нагадаємо, що наприкінці вересня окупанти закрили Енергодар на виїзд. 

Фотографія обкладинки: Louidgi Beltrame

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter