Окупована росіянами ЗАЕС “вийшла з-під контролю” – очільник МАГАТЕ

Дата: 03 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що захоплена окупантами Запорізька АЕС “повністю вийшла з-під контролю”. Він звернувся до України та РФ із проханням дозволити експертам стабілізувати ситуацію.

Про це Гроссі повідомив в інтерв’ю Associated Press.

Фото: Офіс Президента

“Було порушено всі принципи ядерної безпеки. Військові дії сильно впливають на станцію. Якщо ви подивитеся на мапу, де на Запоріжжі розташована атомна електростанція, то ви побачите, що це якщо не в самому серці, то в місці, де ведуться активні військові дії”, – сказав він. 

Гроссі також повідомив, що російські військові під час захоплення найбільшої в Європі атомної електростанції “порушили фізичну цілісність АЕС”, маючи на увазі руйнування, що сталися через обстріли російськими військовими. 

У зв’язку з цим гендиректор МАГАТЕ звернувся до Росії та України з проханням швидко дозволити експертам відвідати комплекс, щоб стабілізувати ситуацію та уникнути ядерної аварії.

Нагадаємо, що напередодні Державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен заявив, що окупанти перетворили Запорізьку атомну електростанцію на “ядерний щит”, використовуючи АЕС як військову базу, обстрілюючи позиції ЗСУ навколо неї.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter