Окупанти замінували майже всі місця масових поховань – Монастирський

Дата: 13 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

На звільнених від росіян територіях заміновані майже всі місця масових поховань громадян. Їх потрібно розміновувати перед тим як правоохоронці отримають доступ до деокупованих населених пунктів.

Про це в ефірі телемарафону повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

Фото: Олександр Синиця

За словами Монастирського, у поліції наразі є багато додаткових функцій. Зокрема, йдеться про розслідування воєнних злочинів РФ і розмінування територій.

“На жаль, ми знаємо, що фактично біля кожного звільненого населеного пункту знаходяться місця поховань людей, які піддавалися тортурам та  іншим воєнним злочинам. Так от, для того, щоб навіть підійти до, наприклад, братської могили біля будь-якого з міст, потрібно ці місця розміновувати, бо вони майже всі заміновані”, сказав Монастирський.

Тому для того, щоб швидко розмінувати ці території, отримати доступ до них і почати документування воєнних злочинів росіян, задіюються додаткові підрозділи як з боку ДСНС, так і з боку Нацполіції.

Як зазначив міністр, наразі поліція фактично відновила правопорядок у 339 населених пунктах Донецької, Харківської та Херсонської областей. Наразі у цих населених пунктах живуть понад 80 тисяч осіб.

“Відповідно, відновили 13 підрозділів поліції, зокрема, повернулися ті співробітники, які вийшли свого часу з цих областей, і перебували чи у Дніпрі, чи виконували свої обов’язки в інших областях. І наразі вони повертаються у райони, де працювали до цього часу”, пояснив Монастирський.

За його словами, для того, щоб відновили діяльність сервісних центрів, потрібно місце, а дуже багато таких підрозділів були просто зруйновані вщент унаслідок артобстрілів РФ. Тому наразі на деокупованих територіях запрацювали мобільні сервісні та міграційні центри, у яких можна обміняти права, подати заявку на відновлення документів тощо.

“Уже є абсолютно чітке бачення, як працювати, які є типові проблеми, з якими ми зустрічаємося. І тому на Херсонщину ми наразі, наприклад, направляємо вже ті групи поліцейських, які мали досвід на деокупованих територіях Харківщини, щоб вони, вже використовуючи цей досвід, якомога швидше могли надавати послуги людям”, підсумував Монастирський.

Нагадаємо, що на деокупованій території Харківської області піротехніки продовжують проводити розмінування. У “Харківгазі” розповіли, що росіяни замінували кожен метр газопроводів в Балаклійській ОТГ. Після обстеження трас газопроводів високого тиску у Чкаловському змогли виявити місця розриву труб. 

Крім того, поблизу села Василенкове Харківської області виявили п’ять тіл загиблих. На початку травня люди намагалися самостійно евакуюватися машиною на підконтрольну Україні територію, але підірвалися на російській міні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter