Окупанти використовують поліграф для допиту українців, які їдуть до Криму – Нацспротив

Дата: 17 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Росіяни влаштовують вибіркові допити з поліграфом для українців, які перетинають адмінкордон між тимчасово окупованими Кримом і Херсонською областю.

Про це інформує український Центр національного спротиву.

Ілюстративне фото

Повідомляється, що громадян України, які викликають підозру в окупантів, виводять до окремого приміщення для допиту.

У центрі додали, що це, зокрема, стосується українців, які не отримували російський паспорт.

Раніше стало відомо, що Міністерство внутрішніх справ Росії підготувало проєкт президентського указу про спостереження за громадянами РФ, які могли таємно зберегти громадянство України. Указ буде спрямований насамперед на мешканців тимчасово окупованих територій України, зокрема Криму, оскільки частина з них отримує російські паспорти та заявляє про вихід з українського громадянства.

Напередодні агентство Associated Press писало, що тисячі українців утримують у мережі офіційних та неофіційних в’язниць по всій Росії та на окупованих територіях, де вони зазнають тортур, психологічного насильства і рабської праці.

Наприкінці лютого 2022 року правозахисна ініціатива Qirim Gayesi зафіксувала щонайменше один випадок повного блокування свободи пересування за межі  населеного пункту для мешканців одного із сіл Джанкойського району неподалік з адмінмежею. Мешканці не могли залишити межі населеного пункту, а їхні рідні потрапити на територію села. Кримські правозахисники припускають, що окупанти вдалися до таких дій через велике скупчення військової техніки. 

Напередодні Нацспротив заявив, що в тимчасово окупованому Криму росіяни продовжують посилювати заходи з пошуку підпілля. Кримчан закликали чистити історію браузерів та відписуватися від українських телеграм-каналів перед виходом на вулицю.

Як відомо, Російська Федерація використовує український Крим як військовий плацдарм для своєї військової агресії з Півдня України, обстрілюючи українські міста з Криму.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter