Окупанти необґрунтовано відправили політв’язня Сейтмеметова на психіатричну експертизу

Дата: 01 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Фігуранта третьої бахчисарайської “справи Хізб ут-Тахрір” Рустема Сейтмеметова помістили в психіатричну лікарню, де він проходить судову психіатричну експертизу.

Адвокат Назім Шейхмамбетов

Про це з посиланням на адвоката Назіма Шейхмамбетова інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

“Ми заперечували проти направлення мого підзахисного на таку експертизу. По-перше, така експертиза у цій категорії справ є необов’язковою. По-друге, закон вимагає того, щоб направлення на проходження експертизи певної особи було пов’язане з фактичними підставами, тобто з об’єктивними підозрами про те, що людина в тій чи іншій мірі може бути визнаною неосудною”, – пояснив адвокат.

За його словами, слідчий повинен мотивувати подібну перевірку. Адвокат вважає, що підстав для поміщення його підзахисного в психлікарні немає.

“Раніше він не мав травм, не перебував на обліку у лікаря психіатра або нарколога, тому ми вважаємо це абсолютно незаконним і необґрунтованим”, – прокоментував Шейхмамбетов.

Захисник називає проведення такої експертизи “серйозним актом тиску” і стверджує, що це створює “необгрунтований ризик для процесуально непередбачених маніпуляцій із людиною”.

Нагадаємо, уранці 11 березня російські силовики провели обшуки й затримали чотирьох кримських татар у Бахчисараї та Бахчисарайському районі Криму. ФСБ підозрює затриманих громадян України в участі в організації “Хізб ут-Тахрір”, яка в Росії та тимчасово окупованому Криму переслідується за російським законодавством. Російський правозахисний центр “Меморіал” вважає обвинувачених у цих справах політв’язнями.

Фігурантам третьої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір” Осману Сейтумерову, його братові Сейтумеру Сейтумерову і Рустему Сейтмеметову російське слідство 8 квітня висунуло звинувачення за ч. 2 статті 205.5 КК Росії.

Раніше затриманого 11 березня Амета Сулейманова відправили під домашній арешт. Адвокат Ліля Гемеджи пов’язує це з «серйозним захворюванням», від якого страждає Сулейманов.

У Міністерстві закордонних справ України висловили “рішучий протест” через такі дії ФСБ в Криму. Спікер відомства Катерина Зеленко зазначила, що Росія цинічно “ігнорує всі заклики світової спільноти припинити тиск на кримських татар… як і, власне, всі резолюції міжнародних, міжурядових інститутів”. Прокуратура Автономної Республіки Крим порушила кримінальну справу за фактом затримання кримських татар 11 березня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter