Окупанти відправили на війну з Україною батальйон, сформований з українських полонених

Дата: 31 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

РФ офіційно направила на лінію фронту батальйон, сформований з українських полонених. Це серйозне порушення Женевської конвенції про військовополонених. 

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Полонені українські військовослужбовці. Джерело: російські ЗМІ

Як зазначено у звіті, 28 грудня кремлівські ЗМІ повідомили, що біля селища Урожайне на заході Донецької області в бойових діях уперше взяли участь бійці батальйону “Богдан Хмельницький”, який окупанти сформували з українських військовополонених. Він підпорядкований формуванню “Каскад” “МВС” “ДНР”.

27 грудня російські ЗМІ повідомляли, що у батальйон нібито завербували близько 70 українських військовополонених із виправних колоній у РФ та відправили їх на навчання. На початку листопада завербованих доправили на захід Донецької області.

Використання українських військовополонених у батальйоні “Богдан Хмельницький”, як вважають експерти ISW, є ймовірним порушенням Женевської конвенції про військовополонених, яка забороняє використання військовополонених у військовій діяльності на стороні держави, що захопила їх. Там зазначено, що “Жоден військовополонений за жодних обставин не може бути відправлений або затриманий у районах, де він може піддатися впливу вогню у зоні бойових дій”, і не має “залучатися до робіт, які мають шкідливий для здоров’я чи небезпечний характер”.

Нагадаємо, наприкінці жовтня у РФ українських полонених, ймовірно, примушували приєднуватися до так званих “добровольчих формувань”, які воюватимуть в Україні. 

Державні ЗМІ Росії 27 жовтня повідомили, що “добровольчий батальйон “Богдан Хмельницький” завербував приблизно 70 українських військовополонених із різних російських виправних колоній.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter