Окупанти, ймовірно, примушували українських військовополонених приєднуватися до “добровольчих формувань”, які воюватимуть в Україні

Дата: 28 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

В РФ українських полонених, ймовірно, примушували приєднуватися до так званих “добровольчих формувань”, які воюватимуть в Україні. Це є порушенням Женевської конвенції про військовополонених.

Про це повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW).

Полонені українські військовослужбовці. Джерело: російські ЗМІ

Державні ЗМІ Росії 27 жовтня повідомили, що “добровольчий батальйон Богдан Хмельницький” завербував приблизно 70 українських військовополонених із різних російських виправних колоній. Зазначалося, що після завершення навчань полонених відправлять на невизначену ділянку лінії фронту.

“Примушування військовополонених до бойових дій було б порушенням Женевської конвенції про військовополонених”, – пишуть в ISW.

Аналітики наголошують: конвенція передбачає, що “жоден військовополонений не може бути в будь-який час відправлений або затриманий у районах, де він може бути підданий вогню в зоні бойових дій”.

У документі також вказано, що військовополонені не повинні “залучатися на роботу, яка є нездоровою або небезпечною за характером”.

Нагадаємо, що правозахисники зібрали інформацію про розташування та керівників десяти із 42 відомих місць утримання українських військовополонених на території РФ, де вчиняється велика кількість воєнних злочинів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter