Окупанти вчергове атакували українську інфраструктуру та житлові квартали, є постраждалі

Дата: 16 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

У ніч проти 16 лютого окупанти знов атакували Україну ракетами та БПЛА. Зокрема, є влучання в критичну інфраструктуру Львівщини, Дніпропетровщини, Полтавщини та Кіровоградщини. Внаслідок обстрілу серед цивільного населення є загиблий та поранені. 

Про це повідомляє керівник Офісу президента Андрій Єрмак та очільники ОВА. 

Фото: Сергій Лисак

Львівщина

Близько 3-ї години ночі під час повітряної тривоги окупанти поцілили трьома ракетами в об’єкт критичної інфраструктури у Львівській області. На підприємстві виникла пожежа, яку вдалося приборкати. Загиблих та поранених немає. 

“Єдине, що можу уточнити: це не є об‘єкт, від якого залежить подача електроенергії на Львівщині. Була пожежа, її оперативно загасили. Щастя, що працівники перебували в укритті. Жертв чи постраждалих нема”, – повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

На місці влучання є вирва. На сусідній вулиці внаслідок обстрілу зруйнована стіна магазину. Там також обійшлося без постраждалих.

Дніпропетровщина

О 3-й годині ночі окупанти вдарили ракетами по Павлограду Дніпропетровської області. За словами голови Дніпропетровської ОВА Сергія Лисака, внаслідок атаки загинула 79-річна жінка. Попередньо, семеро людей постраждали. Двох поранених шпиталізували – 79-річного чоловіка та 37-річну жінку. Їхній стан лікарі оцінюють як середньої тяжкості. 

Фото: Сергій Лисак

У місті також пошкоджене підприємство, там виникла пожежа, яку рятувальники вже приборкали. 

Крім того, зруйновані сім приватних будинків. Ще 30 понівечені. 

Загалом вночі над Дніпропетровщиною сили ППО збили пʼять ракет, ще одна розірвалася у повітрі. 

Кіровоградщина

Під ранок російські військові поцілили в обʼєкт інфраструктури в Кропивницькому районі Кіровоградської області. На місці працюють оперативні служби. Обійшлося без постраждалих. 

Фото: Андрій Райкович

Очільник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович вчергове закликав жителів області не ігнорувати сигнали повітряної тривоги та перебувати в укриттях під час небезпеки.

Полтавщина

Під час нічної масованої атаки на Полтавщині зафіксували групу ворожих БПЛА, зокрема у Полтавському районі. Там відпрацювали сили ППО.

Фото: Дмитро Лунін

Як повідомляє очільник Полтавської ОВА Дмитро Лунін, російські війська вдарили ракетами по території області. Дві з них поцілили по об’єкту критичної інфраструктури у Кременчуці.

Попередньо, загиблих і постраждалих немає.

Нагадаємо, що 10 лютого російські військові вкотре масовано обстріляли територію України. Вибухи чули у Києві, Запоріжжі, Кривому Розі, Дніпрі, Вінниці, Хмельницькому, Львові та Івано-Франківську.

Крім того, російські ракети вже не вперше перетнули повітряний простір Молдови. Спочатку надходила інформація й про проліт ракети над Румунією, яка є членом НАТО, однак у Міноборони країни цей факт не підтвердили. 


Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так і по платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter