У Запорізькій області окупанти складають списки місцевих діячів для викрадення – RSF

Дата: 26 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

В окупованій Запорізькій області російські військові складають “списки місцевих діячів для викрадення” та розшукують журналістів, щоб примусити їх до співпраці або мовчання.

Про це повідомила міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” (RSF).

Джерело: rsf.org

Таке “полювання на українських журналістів”, щоб примусити мовчати, якщо ті відмовляються поширювати кремлівську пропаганду, є воєнним злочином, заявила голова відділу RSF у Східній Європі та Центральній Азії Жанна Кавельє.

Правозахисники нагадали, що запорізький новинний сайт 061.ua 25 квітня отримав 12-го з початку повномасштабного вторгнення РФ листа з погрозами від російського відправника. Цього разу у вигляді дитячої казочки про журналіста та його батька-нациста.

У попередньому листі, від 17 квітня, журналістам пообіцяли, що вони “будуть притягнуті до відповідальності за поширення брехливої інформації про росію та пропагування українського нацистського режиму”.

Також відправники заявили, що буде влаштований “військовий трибунал для всіх, хто підтримує нацистський режим, очолюваний Зеленським”.

Схожі повідомлення отримує незалежний запорізький сайт Inform.zp.ua. 

В окупованих Мелітополі, Бердянську, Енергодарі й Токмаку російські військові “відвідували” журналістів, допитували їх і проводили обшуки, вилучали обладнання та в деяких випадках брали в полон, пишуть “Репортери без кордонів”.

Представниця партнера RSF – Інституту масової Інформації (ІМІ) – у Запорізькій області Наталія Виговська заявила, що окупанти мають списки журналістів і активістів, за якими стежать.

Журналіст медіагрупи “ПРО-100” Сергій Старушко бачив, як російські військові допитували його колег, щоб дізнатись імена інших медійників. Після цього військові можуть дістати їхні адреси з місцевих урядових баз даних, які на окупованих територіях перебувають під їхнім контролем.

Редактор токмацької газети “Наше місто – Токмак” Віталій Голод розповів, що за два дні після того, як він виїхав до Києва, його будинок обшукали офіцери російських спецслужб. Вони забрали документи та прилад для зберігання цифрових даних. На його думку, на його будинок указав хтось із місцевих колаборантів.

Правозахисники нагадали про редакторку сайту “РІА-Мелітополь” Світлану Залізецьку. Медійниця була змушена була залишити місто під чужим іменем, щоб уникнути потрапляння до “списків місцевих діячів на викрадення”. Російські військові обшукали її дім у Мелітополі, забрали хворого 75-річного батька і заявили, що відпустять його лише за умови повернення журналістки. За два дні окупанти погодилися звільнити літнього чоловіка. За це журналістка мала передати певній третій стороні управління сайтом.

Залишила Мелітополь і кореспондентка “Індустріального Запоріжжя” Катерина Даніліна-Левочко. 21 березня російські військові прийшли до помешкання її батьків, де вона прописана, щоб заарештувати кореспондентку.

Власника медіагрупи “Мелитопольские ведомости” Михайла Кумока, редакторку газети “Мелитопольские ведомости” Евгенію Борян і журналісток видання Юлію Ольховську та Любов Чайку окупанти заарештували та утримували кілька годин. Діяльність медіагрупи припинили, її типографію закрили. Пізніше окупанти надрукували фейковий випуск газети, в якому розмістили російську пропаганду.

Наразі всі друковані видання Мелітополя, Бердянська, Енергодара й Токмака на Запоріжчині не виходять, бо їхні редакції відмовилися співпрацювати з російськими окупантами. На початку березня окупанти припинили трансляцію українських телеканалів у цих містах.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в тимчасово окупованому Дніпрорудному Запорізької області росіяни встановили цифровий передавач для теле- та радіосигналу, який транслює російські пропагандистські телеканали та радіо “Маяк”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter