Окупанти в Криму запровадили “університетські зміни”: стимулюють місцевих школярів вступати до російських вишів

Дата: 02 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Окупанти в Криму запровадили “університетські зміни” – примусове переміщення дітей на певний період на територію Росії задля стимулювання вступу місцевих школярів у російські виші.

Про це розповіла правозахисниця, очільниця Центру громадянської просвіти “Альменда” Марія Суляліна в інтерв’ю “Суспільному. Крим”.

Так звані “університетські зміни” для дітей на окупованих територіях. Джерело: minobrnauki.gov.ru

“Вивозять дітей, починаючи з 14 років, спочатку це було з 12 років. Ми пов’язуємо це з примусовою паспортизацією на окупованих територіях. З 14 років дитина отримує паспорт і, згідно з законами РФ, їй не потрібен дозвіл від батьків чи офіційних опікунів для переміщення на територію Росії. Тобто так обходять питання дозволу”, – заявила вона.

Дітей вивозять на десять днів до російського університету, весь цей час з ними активно працюють психологи. Протягом цього часу дитина не повинна контактувати зі своїм оточенням з окупованої території, телефонувати батькам і друзям.

Суляліна пояснила, коли дитина перебуває у своєму соціумі, вона комусь може довіряти, відчуває себе безпечніше. А коли її переміщують в сторонній соціум, з нею активно працюють психологи, відповідно, її легше в чомусь переконати.

Ще одне завдання таких “університетських змін” – стимулювати українських дітей вступати саме в російські виші. Основним результатом цієї програми минулого року, яким пишаються росіяни, стало те, що діти до участі в програмі хотіли вступати в українські заклади освіти, а після участі в програмі вступають в російські заклади освіти, уточнила правозахисниця.

“Росія розуміє як важливо їй змінити населення окупованих територій і забрати собі молодь. Та для чого? Для України, коли ми говоримо про наших дітей, ми говоримо про майбутнє, про людей, які будуть змінювати країну. Для Росії молодь – це мобілізаційні резерви, які вона відправить на війну”, – наголосила вона.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що з 1 червня в Україні розпочався період консультацій для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій України (ТОТ), він триватиме два тижні.

За час консультаційного періоду вони можуть дізнатися, які документи потрібно подавати та куди звертатися, щоб вступити до вишу на підконтрольній Україні території.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter