Окупанти в Криму почали переслідувати громадян України за доносами – правозахисники

Дата: 20 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Незаконні “суди” в тимчасово окупованому Криму ухвалили щонайменше 33 рішення в адміністративних справах “за дискредитацію російської армії” (ст. 20.3.3. КпАП РФ) проти кримчан протягом січня та лютого 2023 року. 

Про це інформує Кримська правозахисна група

Із цієї кількості ухвал у 31 рішенні “судів” першої інстанції йдеться про призначення адміністративного покарання, одне рішення стосується  апеляційної інстанції про залишення покарання чинним та одне рішення було ухвалене про закриття справи.

Найчастішою причиною переслідування стали публікації в соціальній мережі.

Так, жителька Сімферополя розмістила в соцмережі фото президента і міністра оборони РФ з текстом: “Росія пройшла неймовірний шлях від великої нафтогазової наддержави… до держави, що збирає на труси та ліхтарики своїм солдатам”.

“Суддя” “Київського райсуду” Сімферополя Яніна Охота визнала цю жінку винною в дискредитації окупаційних збройних cил та оштрафувала на 30 тисяч рублів.

Таку саму статтю та штраф отримала інша жителька Сімферополя за допис зі словами: “Не можу без сліз сьогодні дивитися на кадри України… Якими треба бути звірами, щоб робити таке зі своїми ж родичами та друзями?..” 

Також жителька Севастополя отримала штраф у 40 тисяч рублів за публікації в інстаграмі: “FUCK WAR”; “…з очей іде кров, коли бачу довкола зиги. Тут же відчувала, що я не одна, що зі мною все ок, що чорне – це чорне, а війна – це війна..”; “… найтемніше перед світанком. Темрява, безумовно, зміниться на сонце. Питання в тому, коли найтемніше: зараз уже зовсім темно? Чи далі буде гірше? Я думаю, друге”.

Незаконна “суддя” “Ленінського районного суду” міста Севастополь Юлія Степанова вирішила, що дівчина “порушила федеральний закон “Про оборону”, підірвала довіру до постанови Ради безпеки Російської Федерації від 22.02.2022 №35-СФ, чим скоїла адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 20.3.3 КпАП РФ”.

Крім того, підставою для порушення справ найчастіше є доноси. Так, на жителя Нижньогірського донесли відвідувачі поштового відділення, що почули, як він сказав: “Дістали окупанти своїми законами”.

Незаконна “суддя” “Нижньогірського районного суду” Вікторія Білякова визнала чоловіка винним у порушенні ст. 20.3.3. КпАП РФ та призначила штраф у 30 тисяч рублів.

Двоє жителів Сак напідпитку написали донос на знайомого, який нібито сказав на вулиці “Слава Бендері”. “Суддя” “Сакського районного суду” Деніс Насиров вирішив, що чоловік винний у “дискредитації російської армії”, та оштрафував його на 30 тисяч.

Також відомо, що одразу декілька людей написали доноси на жителя села Ясна Поляна, який, за їхніми словами, “негативно висловлювався на адресу органів влади РФ, говорив, що Крим є частиною України та після входження до Криму Збройних сил України він надаватиме їм допомогу в зачищенні території зі зброєю в руках”.  “Суддя” “Чорноморського районного суду” Тимур Кутепов оштрафував чоловіка на 40 тисяч рублів.

Як відомо, після початку неспровокованого повномасштабного вторгнення РФ в Україну, 4 березня, у російському законодавстві з’явилася норма, що забороняє дискредитацію дій збройних сил Росії.

Як зауважує громадська ініціатива “Кримська ідея” у своєму  моніторинговому огляді, формулювання правових норм у законодавстві виявилося дуже розмитим та залишило багато можливостей для універсального використання цих норм як інструменту тиску на свободу слова, зокрема на думку людей, які виступають проти війни.

Відомо, що проросійський кримський блогер Олександр Таліпов у своїх телеграм-каналах публікує персональні дані кримчан, які підтримують Україну. Внаслідок скарг Таліпова кримчан притягують до адміністративної та кримінальної відповідальності за “дискредитацію” окупаційної армії. 

У квітні 2022 року на півострові стало поширеною практикою оприлюднення відеозаписів із затриманими громадянами України в тимчасово окупованому Криму, які, ймовірно, під примусом просять вибачення в окупаційних військовослужбовців.

За оцінкою правозахисної організації “Кримський процес”, за рік повномасштабної неспровокованої війни Російської Федерації проти України окупаційна влада в Криму склала 247 протоколів за “дискредитацію збройних сил РФ”, заклики до миру та висловлювання проукраїнської позиції.

Кримська правозахисна група нагадує, що переслідування осіб, які не є злочинцями з позиції українського законодавства, – це порушення ст. 7 Європейської конвенції з прав людини (покарання лише на підставі закону), оскільки за міжнародним гуманітарним правом Росія не має права застосовувати своє кримінальне законодавство на тимчасово окупованій території.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter