Окупанти примусово видають російські паспорти мешканцям ОРДЛО

Дата: 17 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Російська Федерація видала понад 600 тисяч своїх паспортів мешканцям окупованих територій сходу України. Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на зустрічі з новопризначеною координаторкою гуманітарної підгрупи ТКГ від ОБСЄ Шарлоттою Реландер.

Про це пише “Українська правда” із посиланням на телеграм-канал Омбудсмана.

Шляхом примусової паспортизації країною-окупантом вже видано понад 600 тисяч паспортів РФ. У разі незгоди отримати такий паспорт, медики, вчителі, працівники підприємств можуть залишитися без роботи“,– зазначили в офісі Омбудсмана.

Людмила Денісова також розповіла про порушення прав мешканців тимчасово окупованих територій. Скажімо, із 7 КПВВ на сході України працюють лише 2, решту блокує окупаційна влада. Це призводить порушення прав громадян на вільне пересування, отримання соціальних виплат та вступу до закладів вищої освіти на підконтрольній Уряду України території.

Омбудсман поділилася попереднім досвідом взаємодії з представниками ОБСЄ в Тристоронній контактній групі та наголосила на тому, що “кількість незаконно ув’язнених та полонених громадян України на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей постійно зростає. У порівнянні з серпнем 2020 року вона збільшилась на 57 осіб (з 235 до 292). Ще 258 людей вважаються зниклими безвісти”, українські громадяни зазнають тортур та нелюдського поводження, внаслідок чого стан їхнього здоров’я погіршується. 

Денісова зазначила, що обмін у форматі “всіх на всіх” відповідно до Мінських домовленостей загальмовано російською стороною.

Залишається складною і ситуація щодо переведення засуджених осіб, які до початку російської окупації були затримані або засуджені в Донецькій та Луганській областях. Мною з тимчасово окупованих територій переведено 386 засуджених для подальшого відбування покарання на контрольованій Україною території, 250 з них вже звільнено. Наразі на переведення чекають ще 450 громадян України, серед них 70 – довічників. Втім, з вересня 2019 року передача засуджених з ОРДЛО не здійснюється через відсутність згоди підконтрольних РФ окупаційних адміністрацій. У судах на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей залишаються 220 кримінальних справ відносно 235 осіб. Передача цих справ є вкрай необхідною, адже через їх відсутність, українські суди не можуть розглянути апеляційні та касаційні скарги громадян, чим порушується право на справедливий суд“, – повідомила Омбудсман.

Нагадаємо, що в Україні планують спростити оформлення українських паспортів із позначкою про реєстрацію на тимчасово окупованих територіях.

За словами одного з ініціаторів відповідного законопроєкту №4564, Максима Ткаченка, із 2016 року реєстрацію місця проживання передали до повноважень місцевої влади – сільських, селищних або міських рад.

Тобто, українці з луганською чи донецькою реєстрацією, яким потрібно змінити фото у паспорті, зробити у ньому якісь позначки або ж вперше отримати паспорт і зареєструвати місцем проживання Луганськ, Донецьк чи, наприклад, Севастополь, не можуть звернутися до жодної місцевої ради на підконтрольній Україні території.

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter