Окупанти продовжують катувати трьох українських політв’язнів – Представництво Президента України в АРК

Дата: 03 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Умови утримання в російських в’язницях політв’язнів, кримських татар Еміра-Усеїна Куку, Сервета Газієва та Амета Сулейманова, які мають серйозні проблеми зі здоров’ям, створюють загрозу їхньому життю.

Таку заяву оприлюднили на сайті Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим.

Емір-Усеїн Куку, Амет Сулейманов і Сервет Газієв

“Окупанти продовжують катувати українських політв’язнів Еміра Усеїна-Куку, Сервета Газієва та Амета Сулейманова. У трьох чоловіків є серйозні проблеми зі здоров’ям, а умови незаконного утримання загрожують чоловікам не лише погіршенням стану, а й їхньому життю”, – йдеться у повідомленні.

63-річний Сервет Газієв скаржиться на постійний біль у кишківнику і на проблеми з хребтом, що виникли у нього після побиття у вересні 2021 року в СІЗО-5 Ростова-на-Дону.

За словами сестри політв’язня, лікар відвідав його лише раз, попри постійні заявки, а необхідні ліки чоловік так і не отримав.

Стан Амета Сулейманова, який і до ув’язнення страждав на артеріальну та мітральну серцеву недостатність, в ув’язненні погіршується. Весь день він змушений стояти або сидіти на вузькій лаві, через що набрякають ноги. У СІЗО в нього додатково діагностували гонартроз суглобів нижніх кінцівок другого ступеня.

Еміру-Усеїну Куку наприкінці липня провели операцію на кишківнику, але досі не повідомили, на якій саме частині. Йому відмовили в реабілітації. Бранцю Кремля часто доводиться голодувати, бо він не може харчуватися у тюремній їдальні, оскільки після операції йому заборонили вживати крупи.

Представництво президента України в АРК вкотре закликало міжнародну спільноту відреагувати та посилити тиск на Росію, яка разом із підконтрольними їй адміністраціями Криму відверто ігнорує всі міжнародні норми гуманітарного права.

“Політичні переслідування, катування, репресії та незаконні вироки на тимчасово окупованій території Криму повинні негайно припинитися, а всі винні понести відповідальність за скоєння злочинів, що неможливо без повної деокупації українського півострова”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що за даними правозахисної організації “Крим SOS”, з понад 150 жертв політично вмотивованих переслідувань у тимчасово окупованому Криму щонайменше 38 мають критичні хвороби або інвалідність. В основному до критичного погіршення здоров’я чи набуття хвороб призводять умови утримання в місцях несвободи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter