Окупанти планують відправити 10 тисяч дітей з ТОТ на екскурсії “просвітницькими маршрутами” у Росію – Омбудсман

Дата: 20 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

До кінця 2023 року росіяни планують відправити 10 тисяч дітей з тимчасово окупованих регіонів України у так звані “просвітницькі екскурсії” на території Росії з метою поширення путінської пропаганди.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України Дмитро Лубінець.

“Екскурсія” українських дітей до РФ. Фото: Росконцерт

Омбудсман каже, що про такі плани окупантів він дізнався через моніторинг інформаційних інтернет-каналів російської та окупаційної влади на тимчасово окупованих територіях України. 

Так, міністерство культури РФ спеціально для українських дітей розробило так звану “Культурну карту 4+85”. У її межах для дітей з так званих “нових територій Росії” пропагандисти створили вісім “просвітницьких” маршрутів, аби ознайомити їх з культурною спадщиною РФ.

Як стверджують пропагандистські телеграм-канали, такі примусові “екскурсії” вже відвідали діти з Луганщини та Донеччини, на черзі – 300 дітей із Запорізької області.

За словами Лубінця, незалежно від маршруту, так звані “культурні” програми для дітей подібні. Крім вистав, парків та екскурсій містом, їх возять на спеціально створені музейні експозиції “Подвиг народа”, де агітують брати участь у військових квестах.

“Усупереч положенням Конвенції про права дитини, машина російської пропаганди працює без упину. Апробувавши ще з 2014 року серед населення Криму різні способи викорінення самоідентичності та належності до українського народу, нині окупанти зосередили увагу на українських дітях, які разом з батьками вимушено опинилися під владою російського агресора”, – наголосив Омбудсман.

Він зауважив, що до особливо вільнодумних дітей, які проявляють патріотизм та підтримують Україну, застосовують більш радикальні методи, такі як переслідування та допити.

“Я говорив про це у Нью-Йорку, Римі, Кракові, і не втомлюсь повторювати – примусово занурюючи українських дітей в російський освітній і культурний простір, РФ продовжує насильницьку геноцидну політику проти України. Стирається не одне покоління українців. У сучасному світі, де основоположними постулатами для цивілізованих країн є захист невід’ємних прав та свобод людини незалежно від країни народження і місця походження, так не повинно бути”, – підсумував Лубінець.

Нагадаємо, що депортації українських дітей у Росії почали готувати за кілька років до повномасштабного вторгнення в Україну. Для того, щоб зробити видимість законності депортації українських дітей, російська влада ще у 2018 році почала вносити у свої законодавчі акти зміни зі спрощення процедури отримання громадянства саме українцями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter