Окупанти обстріляли Запоріжжя: постраждали двоє людей, у будинку заблокувало жінку з немовлям

Дата: 31 Березня 2023
A+ A- Підписатися

31 березня, у пʼятницю, близько 13:00 російські окупанти вдарили по Запоріжжю ракетою типу “Іскандер-М”. За попередньою інформацією, внаслідок обстрілу травмувалися двоє людей.

Про це повідомили прокуратура Запорізької області, секретар міської ради Анатолій Куртєв та речниця ГУ ДСНС у Запорізькій області Юлія Баришева у коментарі “Суспільному”.

Фото: Анатолій Куртєв

“Внаслідок ракетного удару двоє людей зазнали легких поранень, їм на місці була надана медична допомога, від госпіталізації відмовились. В одному з будинків були заблоковані жінка і дитина 2022 року народження, їх вже звільнили рятувальники. Також пошкоджені три житлові будинки, два будинки частково зруйновані”, – розповіла Баришева.

У прокуратурі додали, що ще однією ціллю окупантів стало міське кладовище, там зруйновано частину території.

“Цього разу основний удар на себе прийняли наші пращури – ворожа ракета влучила на територію одного з міських цвинтарів. На жаль, від вибуху постраждали люди та навколишні будинки приватного сектору”, – зазначив Куртєв.

За його словами, внаслідок обстрілу пошкоджені 55 приватних будинків. Чотири з них мають значні руйнування, у решти пошкоджені вікна, двері, покрівлі.

На місці події розгорнули намет, в якому соціальні працівники реєструють мешканців зруйнованих будинків та надають людям гуманітарну допомогу. Працюють психологи, до них за допомогою вже звернулися семеро людей. Є два комунальних автобуси з генератором, у яких можна зігрітися, отримати харчування та випити гарячі напої.

Обласна прокуратура розпочала досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Раніше, близько 9:00 російські війська також завдали чергового удару по обласному центру та його передмістю. Внаслідок обстрілу сіл Запорізького району зазнали пошкоджень будівля дитячого садка та будинки місцевих жителів. В одному з них розпочалась пожежа. Попередньо, окупанти застосували РСЗВ типу “Смерч” та ракети класу С-300. 

Нагадаємо, що 22 березня в Запоріжжі російські війська поцілили у багатоповерхівку. Внаслідок цього постраждали щонайменше 25 людей. За кілька днів у лікарні помер хлопець 2004 року народження, що дістав поранення під час обстрілу.


Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так і по платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter