Окупанти на Запоріжжі змушують підприємців відкривати заклади та погрожують продати на аукціоні бізнес тих, хто не погоджується

Дата: 20 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому селищі міського типу Кирилівка на Запоріжжі російські військові примушують підприємців розпочати роботу закладів попри відсутність клієнтів та небезпеку для відпочивальників. 

Про це повідомляє “РІА Мелітополь”. 

Фото: РІА-Мелітополь

Цьогоріч в курортному селищі мало відпочивальників, адже мешканці окупованого Мелітополя, як зазначають журналісти, нині їздять до Кирилівки лише на вихідних на один день. Попри малу кількість людей у населеному пункті працюють деякі заклади, а ціни у них є “незвичайно низькими”. 

У розмовах з журналістами тамтешні підприємці розповіли, що окупанти поставили перед ними умову або відкривати бази, або ж бізнес тих, які відмовились, продадуть з аукціону. Разом з цим росіяни вимагають платити “данину”, мінімальний розмір якої складає тисячу гривень на місяць. 

“Люди банально бояться, що з огляду на відсутність відпочивальників, за місяць навряд чи вдасться заробити навіть на данину “владі”, не те, що собі на життя”, – уточнюють журналісти. 

Зі свого боку власники маленьких роздрібних наметів кажуть, що цьогоріч не можуть розпочати роботу через брак необхідних товарів. Ті ж, у кого є залишки товару з минулого року, воліють не відкривати торгові точки.

Фото: РІА-Мелітополь

До Кирилівки російські війська масово увійшли наприкінці квітня, а до цього приїздили до населеного пункту з Мелітополя, щоб “поспілкуватися” з органами самоврядування, однак після цього зазвичай їхали назад. На території курорту росіяни розміщували техніку, зокрема “гради”, та рили по периметру окопи. 

Раніше про намагання росіян розпочати курортний сезон під дулами автоматів, але на тимчасово окупованій Херсонщині розповідала  Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. При цьому через сусідство з окупованим Кримом існує реальна небезпека, що винищувачі, військові гелікоптери та ракети, випущені звідти, наражатимуть на небезпеку відпочивальників у регіоні. 

Нагадаємо, що порушення права власності, погрози щодо вилучення приватної власності й терор є порушенням статей 31, 33 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни та воєнним злочином. 

Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter