Окупанти на ТОТ створюють фейкові суди для депортації українців – Центр національного спротиву

Дата: 03 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

На тимчасово окупованих територіях України російська влада планує відкрити псевдосуди, щоб їхніми “рішеннями” обґрунтувати незаконну депортацію нелояльних українців до віддалених районів Росії.

Про це повідомляє Центр національного спротиву.

Ілюстративне фото. Джерело: Reuters

Президент Росії Володимир Путін підписав пакет з восьми законів про створення судів на тимчасово окупованих РФ територіях Донецької, Луганської Херсонської та Запорізької областей. На ТОТ Донецької та Луганської областей створюються верховний та арбітражний псевдосуди, а в Запорізькій та Херсонській областях – обласні псевдосуди та арбітражні псевдосуди областей. Також створюються Донецький, Луганський, Запорізький та Херсонський гарнізонні військові псевдосуди, міжрайонні, районні та міські псевдосуди.

У ЦНС наголосили, що кожне рішення цих “судів” є юридично нікчемним, але за їхньою допомогою окупанти планують депортувати українців до віддалених районів.

“Суди” будуть виносити вироки тим, кого ворог підозрює в нелояльності, за статтею “екстремізм”, вважають у спротиві.

Практика з Криму свідчить, що відбувати покарання “суд” відправляє до віддалених районів Росії.

“Тобто фактично українців будуть відправляти в заслання”, заявили в ЦНС.

Центр національного спротиву наголосив, що кожен “суддя”, який працюватиме на ворога, не уникне відповідальності. 

За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана

“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців. 

Нагадаємо, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі вже видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини президента Росії Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Росії. 

Як відомо, на Харківщині російські військові гатили по житлових будинках, робили життя місцевих мешканців нестерпним й у такий спосіб змушували людей заходити в “евакуаційний” автобус або сідати у власне авто та їхати. Але “евакуюватися” можна було лише до Росії чи Білорусі, на підконтрольну Україні територію людей не пропускали.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter