Окупанти на Херсонщині опублікували близько тисячі адрес, нерухомість яких погрожують відібрати в законних власників

Дата: 17 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Окупанти опублікували кілька списків житлових приміщень, які вони погрожують відібрати в їхніх господарів, якщо ті не нададуть їм документів про право власності. Найбільше адрес – у Горностаївській громаді Каховського району, селищі Мирне і селі Преображенка Мирненської громади Скадовського району.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Списки житлових приміщень, що нібито мають ознаки безхазяйного, опублікували на сайті окупаційного губернатора Херсонщини Володимира Сальдо. Загарбники вимагають від власників нерухомого майна протягом 30 календарних днів принести їм до села Щасливцеве Генічеської громади правовстановчі документи й паспорт громадянина РФ. 

У разі неявки власника помешкання квартири або будинки погрожують визнати “безхазяйними” й передати окупаційній владі. Росіяни цей процес називають “націоналізацією”.

У списку вказано 324 адреси в Горностаївській селищній громаді Каховського району. Окупанти вказали лише назви вулиць і номери будинків, без назв населених пунктів. Вочевидь, значна частина цих адрес стосується самої Горностаївки.

У списках також є дві адреси в Генічеську, три – в м. Таврійську, п’ять – в Олешках, шість – у селі Збур’ївка Бехтерської громади Скадовського району, по сім – у селищі Брилівка Виноградівської громади Херсонського району і Приморському Бехтерської громади, по вісім – у селі Ставки Мирненської громади і селі Петрівка Скадовського району.

12 адрес вказано в селі Гаврилівка Друга Каланчацької громади Скадовського району, 13 – у селі Залізний Порт, 28 – у селі Макарівка Мирненської громади, 78 – у с. Олександрівка, 159 – у селищі Мирне, 161 – у селі Преображенка, 25 – у Новій Каховці, 63 – у Князе-Григорівці, 10 – у селищі Велика Лепетиха Каховського району.

По одній адресі зазначено в селах Новософіївка і Пам’ятник.

Загалом в оприлюднених списках вказано понад 900 адрес. 

Раніше російські окупанти опублікували подібні списки з адресами в Бехтерській, Ювілейній, Іванівській, Чаплинській, Нижньосірогозькій, Генічеській, Хрестівській, Асканія-Нова і Каховській громадах лівобережної Херсонщини. 

У деяких опублікованих списках переважають квартири й будинки, в яких проживали представники місцевої влади, підприємці, керівники великих місцевих підприємств і громадські активісти, які вимушено виїхали з окупації. 

Окупанти посилаються на постанову так званого “уряду Херсонщини” №25-пп від 22 березня 2024 року “Про затвердження порядку і використання житлових приміщень, що мають ознаки безхазяйного майна, на території Херсонської області”. В ній прописано механізм незаконного привласнення майна загарбниками. 

У цій “постанові” є пункт, який передбачає повернення “націоналізованого” майна їхньому власнику, якщо той з’явиться і надасть усі необхідні документи. Однак у власника можуть стягнути за повернення житла гроші, якщо ті, кому окупанти  передали цю квартиру або будинок, витратилися на його ремонт. 

Напередодні юристка-аналітикиня “Донбас SOS” Тайя Аврам розповіла, як захистити власникам своє житло в окупації.

Нагадаємо, у травні 2024 року Коаліція правозахисних організацій висловила позицію щодо відібрання окупаційними органами влади РФ майна громадян України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter