Окупанти депортували з України понад 4,5 тисячі сиріт і дітей без батьківського піклування – Верещук

Дата: 01 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Станом на 1 червня вдалося ідентифікувати щонайменше 20 тисяч дітей, яких окупанти депортували до РФ. Понад 4,5 тисячі з них мають статус сироти чи позбавлені батьківського піклування. 

Про це повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Так, урядовиця закликала Росію надати Україні списки та повернути всіх вивезених українських дітей, а міжнародну спільноту – розробити дієвий механізм, який має бути застосований до РФ, якщо вона відмовиться повернути дітей найближчим часом.

“У Росії, де в усіх регіонах дітей ховають, змінюють ідентичність, змінюють імена, прізвища, дати народження, роблять усе, щоб асимілювати, а фактично – чинять акт геноциду стосовно наших дітей, насильно русифікують, дають так звані паспорти, роблять усе, щоб діти забули про свою рідну землю, забули мову, забули культуру і прийняли, як вони кажуть, нову реальність”, – зазначила Верещук під час конференції “UA: Війна. Недоспівана колискова”.

За її словами, координаційний штаб розглядає питання евакуації статусних дітей (тобто таких, що мають статус сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. – Ред.) за кордон.

“Остання цифра щодо евакуації за кордон із зони активних бойових дій була 600 осіб. Тобто 600 статусних дітей планували евакуювати до Австрії, Швейцарії, Польщі та Туреччини”, – наголосила вона.

Водночас державні органи розвʼязують питання щодо повернення статусних дітей до України з-за кордону та їхньої адаптації.

Нагадаємо, що у Росії у спеціальному банку даних про дітей-сиріт та дітей, що залишилися без піклування батьків, за час повномасштабного російського вторгнення з’явилось майже 2,5 тисячі дітей-сиріт, яких могли депортувати з України.

Як у закладах, так і у сім’ях росіян, дітей з України піддають пропагандистській обробці, змушують плести маскувальні сітки для російських військових, а деякі окупанти приїжджають до них особисто, щоб розповісти про “боротьбу з нацизмом”. 

Читайте також: Коли “евакуація”, “оздоровлення” та “опіка” є ознаками геноциду: правозахисники підготували звіт про злочини Росії проти дітей

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter