Окупаційний суд визнав “правомірним” неодноразове видворення в ШІЗО політв’язня Ельдара Кантимирова

Дата: 05 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

“Верховний суд” Криму залишив без задоволення апеляційну скаргу про неодноразове видворення політв’язня, кримського татарина Ельдара Кантимирова у ШІЗО у в’язниці №1 Димитровграда Ульяновської області (РФ).

Про це пише “Кримська солідарність” з посиланням на адвоката Рустема Кямілева.

Ельдар Кантимиров. Джерело: “Кримська солідарність”

У квітні нинішнього року Кямілев та Кантимиров намагалися оскаржити видворення до ШІЗО у “суді” першої інстанції. Тоді політв’язень також заявив “суду”, що адміністрація в’язниці не видавала йому змінний одяг за сезоном. Однак окупаційний райсуд Сімферополя відмовив у вимозі знімання з відеореєстратора та не задовольнив скаргу.

“Верховний суд Криму” під час розгляду апеляції теж відмовився витребувати відеореєстрацію та викликати свідків, інших кримських політв’язнів Ізета Абдуллаєва, Раїма Айвазова та Рустема Сейтхалілова. Вони були свідками видворення Кантимирова до ШІЗО, бачили, як Ельдара карають, і були готові підтвердити ці факти, сказав Кямілев.

Юрист наполягає, що право на захист у цьому випадку було грубо порушено обома судами.

“Ми на цьому не зупинимося. Ітимемо оскаржити в касацію і добиватимемося правди”, — заявив він.

Він також додав, що засідання суду розпочалося із півторагодинним запізненням, тому що довго не могли знайти Кантимирова. Виявилося, що чоловік уже не у в’язниці Ульяновської області, а в СІЗО Ульяновська.

Керівництво в’язниці стверджує, що Ельдар більше сюди не повернеться, тому що його відправили по етапу до колонії. Речі політв’язня залишилися у в’язниці Димитровграда.

Востаннє про місцезнаходження Кантимирова у ШІЗО стало відомо у квітні минулого року. Там його утримували кілька місяців під різними приводами.

Самі політв’язні стверджують: причиною того, що кримських татар тримають у карцері, є те, що вони – громадяни України.

Кантимиров розповів, що коли він сидів в камері з шістьма чоловіками, з вимогою вийти на роботу підійшли тільки до нього та іншого бранця Кремля Тимура Ялкабова, знаючи, що вони відмовляться. Тоді останньому призначили штраф та видворили до карцеру.

Уже за кілька днів до карцеру видворили і Кантимирова. І щоразу після закінчення чергового строку у карцері під будь-якими приводами продовжували перебування в ШІЗО, хоча зазвичай одразу після закінчення строку в’язнів повертають до камери.

Приводами для продовження тримання кримського татарина у ШІЗО для наглядачів ульяновської в’язниці було таке: не застебнув гудзика, не прибрав руки за спину, вийшов за матрацом в утеплених підштанниках замість штанів від роби, які на той момент виправ.

У ШІЗО в Кантимирова погіршився стан здоров’я. Його турбують болі в попереку та утиск спинного нерва. Заяви, які він писав до медсанчастини, не задовольнили. Натомість спеціальний медичний килимок, яким він знімав больовий синдром, відібрали.

Нагадаємо, що кримськотатарський активіст Ельдар Кантимиров ще 2017 року виходив з одиночним пікетом з плакатом “Кримські татари – не терористи”, протестуючи проти утисків кримських татар за національною і релігійною ознакою на окупованому півострові. Російські окупанти оштрафували чоловіка на 10 тисяч рублів і натякали йому, щоб він покинув Крим.

10 червня 2019 року російські силовики провели вісім обшуків в Алуштинському і Білогірському районах Криму. Під час цих обшуків вони арештували вісьмох кримських татар, серед яких був й Ельдар Кантимиров.

Російський суд засудив Кантимирова до 12 років позбавлення волі, Ялкабова – до 17 років.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що політв’язнів Тимура Ялкабова та Ельдара Кантимирова, засуджених у “справі кримських мусульман”, у квітні нинішнього року росіяни близько місяця утримували у штрафному ізоляторі в’язниці Димитровграда Ульяновської області Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter