Окупаційний “суд” відмовив в незалежній психіатричній експертизі політв’язню Машаріпову

Дата: 29 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Незаконний апеляційний “суд” Криму не знайшов підстав для залучення незалежного фахівця в галузі психіатрії для кримського політв’язня Юнуса Машаріпова, якого помістили на примусове лікування в психіатричну установу у Волгоградській області Росії.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” з посиланням на адвоката Олексія Ладіна.

Юнус Машаріпов

Він нагадав, що кримінальна справа політв’язня пройшла два повних кола судових інстанції і її відправили на новий розгляд в апеляцію. 

Захисник наголосив, що попередні дослідження стосовно Машаріпова мають відмінності в діагнозі і рекомендованому лікуванні. Сторона захисту збирається знову оскаржити це рішення суду.

Напередодні незаконний “Верховний суд Криму” розглянув апеляційну скаргу у кримінальній справі проти Машаріпова. Під час засідання “колегія суддів” під головуванням Алли Овчиннікової ухвалила рішення вилучити з обвинувачення статтю про виготовлення вибухового пристрою, а в іншому вирок “суду” першої інстанції залишити без змін.

Нагадаємо, Машаріпова затримали й заарештували у вересні 2017 року. За його словами, співробітники ФСБ Росії били та катували його струмом, тому йому довелось обмовити себе. Він розповідав, що з 2014 року вів правозахисну діяльність, “повідомляючи організації про порушення прав дітей, пенсіонерів”.

Обвинувачення інкримінує Юнусу Машаріпову, що той начебто виготовив два саморобних вибухових пристрої запальної дії і перевіз їх на ділянку місцевості поряд із Севастопольським шосе за 50 м від храму Святого Архистратига Михаїла Російської православної церкви, розташованого в селищі Ореанда в Ялті. За їхньою допомогою він нібито планував підпалити ліс на території Ялти, щоб дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в регіоні. Крім того, російські силовики звинувачують чоловіка в тому, що він нібито незаконно придбав димний порох і зберігав його в гаражі. 

“Суддя” незаконного “Ялтинського міськсуду” Володимир Романенко засудив чоловіка до чотирьох років колонії та штрафу в 110 000 рублів і за звинуваченням у виготовленні та зберіганні вибухових речовин. Касаційна інстанція незаконного “Верховного суду Криму” задовольнила скаргу Машаріпова.

13 березня 2019 року Колегія суддів Верховного суду Криму під головуванням судді Людмили Капустіної вилучила частину доказів з матеріалів справи, але в мотивувальній частині вироку залишила рішення Ялтинського суду чинним. Згодом, під час розгляду справи в касаційній інстанції, були встановлені процедурні порушення і справу скерували на повторний розгляд до суду першої інстанції.

3 березня 2020 року суддя Ялтинського міського суду Сергій Смирнов у вироку в цій кримінальній справі ухвалив застосувати примусові медичні заходи. Чоловіка помістили на ​​стаціонарне лікування до психіатричного закладу з інтенсивним спостереженням.

Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав Машаріпова політв’язнем.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter