У Криму суд вирішив відправити політв’язня Машаріпова до психлікарні

Дата: 04 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Підконтрольний Москві Ялтинський міський суд 3 березня ухвалив помістити політв’язня Юнуса Машаріпова, обвинуваченого в незаконному виготовленні та зберіганні вибухових речовин, до психіатричної лікарні на стаціонарне лікування з інтенсивним спостереженням.

Юнус Машаріпов

Про це повідомляє “Кримський процес“. 

Захист має намір оскаржити рішення “суду”. Допоки апеляційна інстанція не оголосить остаточного рішення, політв’язень перебуватиме в СІЗО.

Під час дебатів Машаріпов нагадав суду про норми Європейської конвенції з прав людини, зокрема про статтю 3, яка стосується тортур. Також він підкреслив, що катування з боку співробітників ФСБ вважає виявом фашизму.

Адвокат Машаріпова Олексій Ладин заявив, що його підзахисний інкримінованого злочину не скоював. На це вказує низка обставин, які встановило судове слідство. Зокрема, протокол огляду місцевості і поведінка співробітників, які не вживали жодних заходів безпеки, виявивши вибуховий пристрій.

Водночас у співробітників ФСБ були всі можливості ці предмети покласти туди, де їх знайшли. На відсутність провини також вказує насильницьке вилучення біологічних зразків у Юнуса Машаріпова, які потім знайшли на вибуховому пристрої. Олексій Ладин наголосив, що такі дії без його присутності як адвоката істотно порушили право Машаріпова на захист.

Окрім того, адвокат звернув увагу “суду”, що під час судового слідства не розв’язано суперечностей двох психолого-психіатричних експертиз. “Суддя” відмовив у допиті експерта.

Захисник закликав “суд” виправдати Юнуса Машаріпова або, якщо буде встановлено порушення психічного здоров’я, визначити йому лікування в амбулаторному режимі без позбавлення волі. Після цього Машаріпов заявив, що є громадянином України, і зажадав депортації до українського лікувального закладу.
 
Раніше “прокурорка” під час дебатів заявила, що провину активіста доведено. Вона вимагала відправити чоловіка на примусове психіатричне лікування.

Нагадаємо, обвинувачення вважає, що Юнус Машаріпов виготовив два саморобних вибухових пристрої запальної дії і перевіз їх на ділянку місцевості на Севастопольському шосе за 50 м від храму Святого Архистратига Михаїла Російської православної церкви, розташованого в селищі Ореанда в Ялті. За їхньою допомогою він нібито планував підпалити ліс на території Ялти, щоб дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в регіоні. Крім того, Машаріпов нібито незаконно придбав димний порох і зберігав його в гаражі. Його затримали 27 вересня 2017 року.

Юнус Машаріпов стверджує, що після затримання співробітники ФСБ застосовували до нього насильство. Заяву з описом тортур він надіслав на ім’я голови органу, який називає себе “УФСБ в Криму”, Вікторові Палагіну, а також “народним депутатам України, ЗМІ та правозахисним організаціям”, про що 1 грудня 2017 року повідомила низка видань. У цьому листі Машаріпов називає себе правозахисником і наполягає, що з 2014 року він повідомляв правозахисним організаціям “про порушення прав дітей, людей з інвалідністю та пенсіонерів” на півострові, збирав відомості про постраждалих від силовиків, а тепер і “сам особисто зазнав усього жаху бузувірських методів тортур співробітників ФСБ з виявом садизму”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter