Окупаційна влада Донеччини планує вивезти понад 2 тис. дітей до російських центрів, спрямованих на перевиховання

Дата: 20 Червня 2024
A+ A- Підписатися

За рішенням окупаційного уряду Донецької області, до російських центрів “Снігурі”, “Юний патріот”,  “Зміна”, “Орлятко”, “Червоні вітрила”, до кримського “Артеку” та в бердянську “Червону гвоздику” цього літа вивезуть 2 407 українських дітей.

Про це ZMINA дізналась з телеграм-каналу псевдозаступниці окупаційного голови уряду в Донецьку Лариси Толстикіної.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

За словами Толстикіної, 1127 дітей вивезуть до комплексу “Снігурі”, 600 – у центр “Юний патріот”, 110 – до “Артеку”, понад 120 – до центрів “Зміна”, “Орлятко” та “Червоні вітрила”.

Також вона зазначила, що 450 підлітків вивезуть до окупованого Бердянська у центр “Червона гвоздика”, який є філією “Артеку”.

На сьогодні в таких центрах вже побували 965 підлітків з окупованих регіонів Донецької області.

Як з’ясувала ZMINA, центр “Юний патріот”  відкрили торік на базі оздоровчого комплексу “Снігурі” у Підмосков’ї спеціально для дітей з окупованих регіонів Луганської та Донецької областей. Відкривали його під егідою комуніста Геннадія Зюганова та управління справами президента Російської Федерації. 

Цей заклад цілий рік прийматиме дітей від 11 до 14 років включно. Одна зміна розрахована на 60 підлітків. Основний акцент роботи табору робиться на “патріотичному вихованні молоді, складанні нормативів з підготовки до праці та оборони, збиранні та розбиранні зброї, відвідуванні меморіальних комплексів Москви та Підмосков’я”. Також передбачається орієнтування на місцевості, стройовий вишкіл.

Всеросійський дитячий центр  “Орлятко”  описаний, як такий, який ще з часів Радянського Союзу має величезний досвід роботи з дітьми. Й там нібито саме для молоді з захопленої Донеччини та Луганщини створено всі умови, щоб вони відчули себе “частиною великого “руського міра”.

Відомо також, що “центр знаходиться під особливим контролем держави, його охороняє рота Росгвардії та поліція, є внутрішня служба безпеки, а вихователі проходять відбір та спеціальну підготовку”.

Раніше аналітики Центру прав людини ZMINA встановили, що однією з основних цілей відправки дітей з тимчасово окупованих територій України в табори в Криму та РФ є “перевиховання” – інтеграція українських дітей в систему освіти та дозвілля, затверджену російським урядом. 

Принаймні 32 з 43 встановлених таборів активно та систематично займаються забезпеченням “освіти та культурного розвитку” українських дітей за російським зразком. Програма включає російські наративи про природу повномасштабного вторгнення, історію російсько-українських відносин. 

Також відомо, що школярів з окупованих Донеччини та Луганщини вивозять до Москви на історико-патріотичні збори

Загалом з окупованих територій Донеччини, Луганщини, Херсонщини та Запорізької області до військово-патріотичних таборів РФ, де їх навчатимуть військової справи та вчитимуть “по-справжньому любити Росію”, планують відправити понад 2,5 тисячі українських дітей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter