“Військова прокуратура” окупантів не знайшла доказів катування викраденого у Генічеську політв’язня Олексія Кисельова

Дата: 26 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Незаконний “Джанкойський райсуд” в тимчасово окупованого Криму 26 січня дослідив письмові докази у кримінальній справі стосовно політв’язня Олексія Кисельова, якого звинувачують в організації морської блокади Криму та у членстві кримськотатарського добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана.

Про це інформує правозахисна організація “Кримський процес”.

Олексій Кисельов

Адвокат Олексій Ладін долучив до матеріалів справи копію статуту громадської організації “Переселенець SOS”, до складу якої входив Кисельов. Відповідно до пояснень політв’язня, біля добровольчого батальйону він надавав соціальні послуги переселенцям у межах діяльності цієї громадської організації.

Також до справи долучили документи представників міжнародної організації Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, в яких підтверджується ця інформація.

Крім цього, “суд” оголосив відповідь з незаконного “прикордонного управління ФСБ” щодо запиту відео з камер відеоспостереження, на яких можна побачити, як підсудний перетинає кордон з Кримом. За словами самого офіцера ВМСУ, адмінмежу він добровільно не перетинав, його вивезли з Генічеська насильно, у наручниках та з футболкою на обличчі.

У відповіді, що “суддя” оголосив під час засідання, йдеться, що запису за той період ФСБ не має, оскільки вони зберігаються 90 днів. Водночас “суд” задовольнив клопотання адвоката Ладіна про запит у відомстві копії міграційної картки, яку мав заповнювати Кисельов під час перетину кордону.

Крім того, під час засідання була озвучена відповідь з “військової прокуратури”, яка перевірила заяву Олексія Кисельова про застосування до нього катувань у Генічеську та Сімферополі. Щодо Криму, згідно з відповіддю, факти застосування фізичних заходів впливу свого підтвердження формування не знайшло і на цій підставі відмовило у порушенні справи проти співробітників ФСБ.

Водночас прокуратура направила на окреме розслідування інформацію щодо застосування тортур до офіцера запасу у Генічеському ПТУ. Відповідь про результати цього розслідування “суд” планує розглянути на наступному засіданні, яке “суддя” призначив на 8 лютого.

Нагадаємо, 22 липня росіяни викрали в Генічеську на Херсонщині волонтера й екскомандира корабля “Славутич” ВМСУ Олексія Кисельова.

Відомо, що його катували струмом та били протягом п’яти днів у професійно-технічному училищі №17 Генічеська, де базувався підрозділ Росгвардії.

Через п’ять діб його перевезли до Сімферополя у будівлю “кримського управління ФСБ”, де продовжили знущання та тортури.

Тільки після цього “слідчий ФСБ” провів офіційне затримання та відкрив кримінальну справу.

29 липня незаконний “Київський райсуд” Сімферополя заарештував його на два місяці.

За даними Кримської правозахисної групи, у 2022 році за звинуваченням в участі в батальйоні імені Номана Челебіджіхана в Криму позбавлено волі щонайменше 15 осіб, зокрема громадян України, викрадених російськими військовими на Півдні України після 24 лютого 2022 року.

Нагадаємо, офіційною причиною переслідування обвинувачених у Криму за ч. 2 ст. 208 КК РФ (“Участь у незаконному збройному формуванні, яке діє в цілях, що суперечать інтересам Російської Федерації”) є те, що вони не з’явилися добровільно до силових структур РФ і не заявили про свою участь у “кримськотатарському добровольчому батальйоні ім. Номана Челебіджіхана”. Оголошеним слідством доказом діяльності батальйону проти інтересів РФ є інформація зі ЗМІ, що метою створення батальйону була деокупація Криму.

1 червня 2022 року Верховний Суд РФ визнав “терористичним” і заборонив на території РФ “кримськотатарський добровольчий батальйон ім. Номана Челебіджіхана”.

21 липня 2022 року ФСБ Росії додала “кримськотатарський добровольчий батальйон ім. Н. Челебіджіхана” до списку терористичних організацій.

Затримані в цих справах повідомляють про застосування тортур з метою домогтися від них неправдивих свідчень проти себе.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter